Οutdoor training: Οι καλύτερες συμβουλές για τους χειμερινούς μήνες

Αν δεν αποχωρίζεστε τις καλές, αθλητικές σας συνήθειες τον χειμώνα, όπως το jogging ή το ποδήλατο, φροντίστε να κάνετε την κατάλληλη προετοιμασία πριν βγείτε στο κρύο. Αν είστε υγιής και κάνετε όλον τον χρόνο γυμναστική εκτός σπιτιού/γυμναστηρίου, το κρύο δεν είναι πρόβλημα. Αν όμως αυτό δεν συμβαίνει, καλύτερα να ξεκινήσετε την εκγύμνασή σας σε πιο ήπιες καιρικές συνθήκες και να μη ρισκάρετε την υγεία σας ή κάποιον τραυματισμό.

Αυτά που πρέπει να προσέξετε αν κάνετε outdoor γυμναστική, ακόμα και με χαμηλές θερμοκρασίες, είναι τα εξής:

Ντυθείτε σωστά και προτιμήστε το σωστό layering

Κάτω από την μπλούζα σας καλό είναι να  φοράτε ένα μπλουζάκι, ειδικής σύνθεσης που απορροφά τον ιδρώτα και στεγνώνει πιο γρήγορα. Από επάνω μια μπλούζα από μαλλί ή βαμβάκι για να απορροφά την υγρασία και από επάνω ένα αντιανεμικό, ιδανικά αδιάβροχο.

Προστατέψτε τα πόδια σας

Κρατήστε τα πόδια σας ζεστά  φορώντας ζεστές κάλτσες, Τα παπούτσια να είναι αθλητικά (μαλακά και εύκαμπτα) με καλά δεμένα τα κορδόνια.

Προσοχή και στα χέρια  

Προστατέψτε τα χέρια σας φορώντας γάντια. Μερικοί δρομείς και σκιέρ φορούν δύο ζευγάρια γάντια. Εσωτερικά διαλέγουν λεπτά ισοθερμικά και σαν δεύτερα μάλλινα ή δερμάτινα.

Κρατήστε ζεστό το κεφάλι σας

Το κεφάλι είναι το σημείο του σώματος που μπορείτε να χάσετε ένα τεράστιο ποσοστό θερμότητας, γι΄ αυτό πρέπει να φοράτε πάντα έναν σκούφο. Τις πολύ κρύες ημέρες είναι καλό να προστατεύετε και τον λαιμό σας από τον κρύο αέρα που εισπνέετε για να μη βρεθείτε προ εκπλήξεως όταν γυρίσετε σπίτι. Μπορείτε να αγοράσετε τον ειδικό ελαφρύ εξοπλισμό για το πρόσωπο και τον λαιμό, που θα σας κρατάει ζεστούς όσο π.χ τρέχετε.

Ενυδατώστε το πρόσωπό σας

Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες αφαιρούν τη φυσική υγρασία του δέρματος. Χρησιμοποιήστε θρεπτικές ενυδατικές κρέμες και αν αθλείστε στο χιόνι είναι απαραίτητο το αντιηλιακό

Μην ξεχνάτε το νερό

Πιείτε νερό πριν διψάσετε. Ακόμα και αν θεωρείτε πως δεν θα διψάσετε στο κρύο, πριν βγείτε έξω πάρτε πάντα και ένα μπουκαλάκι μαζί σας.

Το ψύχος είναι μια πιεστική κατάσταση για το σώμα, όπως και η άσκηση, και γενικά δεν πρέπει να το παρακάνετε ή  υπερβάλλετε. Ξεκινήστε αργά και προσεκτικά ώστε το σώμα σας να ζεσταθεί καλά πριν την άσκηση και να αποφύγετε έτσι τους τραυματισμούς και, με την παραμικρή δυσφορία που θα νιώσετε στο κρύο, προτιμήστε να επιστρέψετε σε έναν ζεστό χώρο.

Μοιραστείτε το