Φάρμακο για τον προστάτη στη μάχη κατά του Πάρκινσον

H επιβράδυνση της νόσου Πάρκισον αποτελεί ένα σημαντικό ιατρικό ζήτημα καθώς η επιστημονική κοινότητα προσπαθεί συνεχώς να ρίξει φως τόσο στα αίτια της νόσου, όσο και στον τρόπο που μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Η τεραζοσίνη, μια φαρμακευτική ουσία που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη στους άνδρες, δίνει ελπίδες ότι μπορεί παράλληλα να αποτελέσει ένα όπλο για την επιβράδυνση της ανίατης νόσου του Πάρκινσον. Πρόκειται για την ουσία που χαλαρώνει τους μύες της ουροδόχου κύστης και του προστάτη, διευκολύνοντας την ούρηση, η οποία φαίνεται πως μπορεί να φρενάρει την επιδείνωση της νόσου. Να σημειωθεί πως αυτό είναι μια εξέλιξη που κανένα άλλο φάρμακο δεν έχει καταφέρει να επιτύχει μέχρι σήμερα Η τεραζοσίνη ενεργοποιεί ένα ένζυμο (PGK1) που ενισχύει την παραγωγή κυτταρικής ενέργειας και έτσι βοηθά να αποτραπεί ο θάνατος των εγκεφαλικών κυττάρων, «φρενάροντας» τη νευροεκφύλιση. Η μείωση της παραγωγής ενέργειας στα κύτταρα λόγω της γήρανσης του ανθρώπου συνιστά βασικό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση Πάρκινσον.

Τα πρώτα πειράματα και τα αρχικά συμπεράσματα

Τα αρχικά πειράματα πραγματοποιήθηκαν σε ζώα στα οποία χορηγήθηκε η δραστική ουσία τεραζοσίνη και οδήγησαν σε σημαντική βελτίωση της υγείας τους, γι' αυτό αποφασίσθηκε μια πρώτη μελέτη σε ανθρώπους. Οι ερευνητές από τις ΗΠΑ και την Κίνα, με επικεφαλής τoν καθηγητή ιατρικής Μάικλ Γουέλς του Πανεπιστημίου της Αϊόβα, μελέτησαν 2.800 ασθενείς με Πάρκινσον που έπαιρναν τεραζοσίνη για τον προστάτη τους, καθώς και άλλους 15.400 με Πάρκινσον που όμως έκαναν διαφορετική φαρμακευτική θεραπεία για την υπερπλασία του προστάτη (η οποία δεν επιδρούσε στο ένζυμο PGK1).

Στη συνέχεια προχώρησαν σε συγκριτική μελέτη και αποδείχτηκε πως οι ασθενείς της πρώτης ομάδας (της τεραζοσίνης) εμφάνισαν καλύτερη διαχρονική εξέλιξη, όσον αφορά τα συμπτώματα και τις επιπλοκές της νόσου Πάρκινσον. Μετά από αυτό, οι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι το εν λόγω φάρμακο αξίζει να δοκιμασθεί σε μια μεγαλύτερη κλινική μελέτη, την οποία σκοπεύουν να αρχίσουν φέτος.

Φυσικά είναι πολύ πρόωρο να μιλήσει κάποιος για θεραπευτική λύση ωστόσο η ερευνητική ομάδα έκανε λόγο για θετικά και ενθαρρυντικά αποτελέσματα που μπορεί να δημιουργήσουν προϋποθέσεις για καλύτερη μελλοντική διαβίωση των ανθρώπων που πάσχουν.

 «Σήμερα δεν έχουμε καθόλου θεραπείες που να αλλάζουν την προοδευτική επιδείνωση αυτής της νευροεκφυλιστικής νόσου. Είναι μια τρομερή κατάσταση, επειδή καθώς ο πληθυσμός μας γερνάει, η νόσος Πάρκινσον πρόκειται να γίνει ολοένα συχνότερη. Συνεπώς είναι πραγματικά μια συναρπαστική περιοχή έρευνας», δήλωσε.

Τόνισε επίσης πως η έγκριση και ο αναπροσανατολισμός του φαρμάκου για τη νόσο Πάρκινσον θα είναι εφικτός, εφόσον οι επόμενες ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές του με συγκριτική χρήση ψευδοφαρμάκου (πλασίμπο) φέρουν θετικά αποτελέσματα.

Η  σχετική δημοσίευση έγινε  στο ιατρικό περιοδικό «Journal of Clinical Investigation».

Μοιραστείτε το