5 λόγοι που τα δόντια σας αρχίζουν να κιτρινίζουν

Μήπως, κοιτάζοντας τα δόντια σας, διαπιστώνετε πως είναι  αποχρωματισμένα ή πιο κίτρινα, σε σχέση με παλαιότερα;  Φυσικά καλό είναι να γνωρίζετε εξαρχής πως το σμάλτο των δοντιών είναι γενικά λευκό σε αποχρώσεις του γκρι και του γαλάζιου και ελαφρώς διάφανο. Το στρώμα που βρίσκεται ακριβώς από κάτω δηλ. η οδοντίνη, είναι κίτρινη και αποκαλύπτεται όταν το σμάλτο λεπταίνει.

Με κάποιες απλές αλλαγές στην καθημερινότητά σας μπορείτε να αποφύγετε αυτή την δυσάρεστη εξέλιξη και να μειώσετε τη δημιουργία λεκέδων στα δόντια. Καλό λοιπόν είναι να  γνωρίζετε  τα εξής:

Δεν γνωρίζετε τη  σωστή χρήση του στοματικού διαλύματος

Το ξηρό στόμα είναι το πλέον ακατάλληλο περιβάλλον για τα δόντια σας. Αυτό συμβαίνει επειδή το σάλιο περιέχει συνδυασμό μεταλλικών στοιχείων, ενζύμων και ενώσεων που διατηρούν την ισορροπία του pH στο στόμα σας, μειώνοντας τα οξέα που καταστρέφουν το σμάλτο. Το σάλιο ξεπλένει επίσης τα δόντια, απομακρύνοντας τα βακτηρίδια και αποτρέποντας τη δημιουργία λεκέδων.

Καλό είναι να γνωρίζετε πως πολλά από τα στοματικά διαλύματα που θα βρείτε στα ράφια των σούπερ μάρκετ είναι αρκετά όξινα και μπορούν να προκαλέσουν φθορά στο σμάλτο των δοντιών. Αν χρησιμοποιείτε συχνά στοματικό διάλυμα, δοκιμάστε  καλύτερα να το μειώσετε, να  βουρτσίζετε συχνότερα τα δόντια σας και να είστε επιμελείς με τον καθαρισμό τους στον οδοντίατρο.

Καταναλώνετε πολλά όξινα τρόφιμα

Τροφές με πολλά οξέα είναι τα εσπεριδοειδή και οι χυμοί τους, οι ντομάτες, ο ανανάς, το ξύδι, τα ανθρακούχα αναψυκτικά, τα ενεργειακά ποτά, οι σάλτσες για σαλάτες με βάση το ξύδι, το κόκκινο κρασί και το μαύρο τσάι. Φυσικά δεν σας συνιστούμε να σταματήσετε να τα καταναλώνετε αλλά πρέπει να πίνετε αρκετό νερό μετά την κατανάλωσή τους, προκειμένου να αποφύγετε τον αποχρωματισμό των δοντιών σας.

Συνεχίζετε να καπνίζετε

Το κάπνισμα είναι μια καταστρεπτική συνήθεια (και) για τη στοματική υγιεινή γιατί οι χημικές ουσίες που υπάρχουν στα τσιγάρα επιδρούν στο χρώμα των δοντιών, καθώς προσκολλώνται στο σμάλτο τους. Όσο περισσότερο καπνίζετε, τόσο πιο ορατός γίνεται ο αποχρωματισμός των δοντιών. Τέλος το τσιγάρο προκαλεί και επιδεινώνει και άλλα προβλήματα στο στόμα όπως η ξηροστομία.

Το παρακάνετε και με τους καφέδες

Όλοι αγαπάμε τον καφέ αλλά μήπως εσείς το παρακάνετε; Η κατανάλωση 2-3 καφέδων καθημερινά, επιτρέπει στο σμάλτο των δοντιών να βρίσκεται σε συνεχή επαφή με ένα παράγοντα χρώσης. Δεδομένου ότι το σμάλτο είναι πορώδες, αυτοί οι λεκέδες εγκαθίστανται και προκαλούν κιτρίνισμα. Πάντως, για να είμαστε ακριβείς, τη μεγαλύτερη ζημιά δεν την κάνει το ρόφημα αλλά  ο τρόπος που το καταναλώνετε. Πίνοντας τον καφέ σας πιο γρήγορα ή με καλαμάκι, μειώνετε τον χρόνο παραμονής του στην στοματική κοιλότητα.

Δεν είστε συνεπείς με τη χρήση του οδοντικού νήματος

Η απουσία τακτικού βουρτσίσματος και χρήσης οδοντικού νήματος, προκαλεί τη συσσώρευση πλάκας στα δόντια, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τη λέπτυνση του σμάλτου των δοντιών. Έτσι φαίνονται πιο κίτρινα, λόγω των βακτηρίων που συσσωρεύονται. Αλλάξτε συνήθειες και προστατεύστε τα δόντια σας για πολλά χρόνια.

Μοιραστείτε το