Έρευνα: Ψυχική υγεία και προβλήματα στην εγκυμοσύνη 

Η ψυχική υγεία των υποψήφιων γονιών είναι ένας σημαντικός παράγοντας που θα πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν στην κύηση και, σύμφωνα με μια νέα έρευνα, δεν είναι μόνο η ψυχική υγεία της μητέρας που ενδεχόμενα επηρεάζει το έμβρυο, αλλά και η ύπαρξη ψυχικής νόσου στον πατέρα που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στην εγκυμοσύνη. 

Η σχετική έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «PLOS» αποκάλυψε πως ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού ήταν υψηλότερος για τα βρέφη των οποίων οι μητέρες ή οι πατέρες είχαν διαγνωστεί με κάποια ψυχική νόσο, σε σχέση με εκείνα των οποίων οι γονείς ήταν ψυχικά υγιείς.

Η μεθοδολογία της έρευνας

Μια ομάδα ερευνητών από το Ινστιτούτο Karolinska στη Σουηδία ανέλυσαν δεδομένα για όλες τις ζωντανές γεννήσεις από Σκανδιναβούς γονείς στη Σουηδία μεταξύ 1997 και 2016. Από 1,5 εκατομμύριο μωρά, το 15% γεννήθηκε από γονείς με διάγνωση προβλήματος ψυχικής υγείας. Αντίστοιχα, από γονείς χωρίς διάγνωση προβλήματος ψυχικής υγείας, πρόωρα γεννήθηκαν το 5,8%. Η διάγνωση του πατέρα αύξησε τον κίνδυνο στο 6,3% των γεννήσεων και της μητέρας στο 7,3%.

Στην περίπτωση όπου και οι δυο γονείς είχαν διαγνωστεί με κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας, ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού ήταν μεγαλύτερος — επηρεάζοντας το 8,3% των γεννήσεων. Άλλο ένα  χρήσιμο συμπέρασμα της έρευνας ήταν το γεγονός πως ο κίνδυνος προβλημάτων ήταν αυξημένος στους γονείς με πολλές συνυπάρχουσες ψυχιατρικές διαταραχές.

«Τα παιδιά γονέων με ψυχικές ασθένειες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να γεννηθούν πολύ πρόωρα – είναι σημαντική τόσο η ψυχική υγεία της μητέρας, όσο και του πατέρα», δήλωσε η ερευνήτρια και συγγραφέας της μελέτης Weiyao Yin.

Σημειώνεται ότι ο πρόωρος τοκετός σχετίζεται με αρνητικές συνέπειες για την υγεία των μωρών, όπως αναιμία, προβλήματα του ανοσοποιητικού και εγκεφαλική παράλυση, καθώς και με υψηλότερο κίνδυνο για σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου.

Μοιραστείτε το