Ψυχολογία: Η επαφή με τους φίλους μας είναι ασπίδα απέναντι στο άγχος της καθημερινότητας

To στρες είναι παρόν στη ζωή των περισσότερων ανθρώπων που προσπαθούν να ανακαλύψουν τρόπους να το διαχειριστούν και να έχουν έτσι μια πιο όμορφη καθημερινότητα. Ερευνητές διαπίστωσαν πως όσοι άνθρωποι μιλάνε με κάποιο φίλο τους έστω και μια φορά την ημέρα, κουβεντιάζοντας για απλά πράγματα, είναι περισσότερο χαρούμενοι και ζουν με  λιγότερο άγχος.

Αυτό είναι το συμπέρασμα νέας μελέτης η οποία διερεύνησε τους τύπους επικοινωνίας που έχουν ήδη αποδειχθεί από παλαιότερες έρευνες ότι δένουν τους ανθρώπους με συναισθηματικούς δεσμούς. Πιο συγκεκριμένα, η ερευνητική ομάδα εντόπισε τα επτά χαρακτηριστικά μιας φιλικής συζήτησης, όπως η ανταλλαγή των νέων, η ουσιαστική συζήτηση, το χιούμορ, η ακρόαση των προβλημάτων, η εκδήλωση ενδιαφέροντος, η εκτίμηση και οι ειλικρινείς φιλοφρονήσεις που επηρέασαν την ψυχολογία 900 φοιτητών από πέντε πανεπιστημιουπόλεις.

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να χρησιμοποιήσουν μια από τις επτά συμπεριφορές επικοινωνίας σε μία μόνο ημέρα και το ίδιο βράδυ περιέγραψαν τα συναισθήματά τους. Όπως αποδείχθηκε, αυτό που έκανε τη διαφορά ήταν η προσέγγιση ενός φίλου με κάποιον από τους προαναφερθέντες τρόπους που έκανε τελικά τη διαφορά. Μάλιστα, οι φοιτητές που είχαν τις περισσότερες ποιοτικές συζητήσεις σημείωσαν περισσότερες μέρες που ένιωθαν καλά στο τέλος της ημέρας στο ημερολόγιό τους.

«Η μελέτη αυτή υποδηλώνει ότι όποιος βρίσκει χρόνο για συνομιλίες υψηλής ποιότητας, μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής του. Μπορούμε να αλλάξουμε το πώς νιώθουμε την κάθε ημέρα μέσω της επικοινωνίας. Αρκεί μόνο μία φορά» σημειώνει ο καθηγητής Επικοινωνιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Κάνσας και ειδικός σε θέματα φιλίας Jeffrey Hall.

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι το γεγονός πως , αν και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ευνοούν την (ψηφιακή) επικοινωνία, μόνο η υψηλής ποιότητας επικοινωνία πρόσωπο με πρόσωπο, συνδέεται στενότερα με την ευημερία.Οι ειδικοί εξηγούν ότι ο λόγος που νιώθουμε καλύτερα είναι επειδή η ποιοτική επικοινωνία με φίλους ικανοποιεί την αίσθηση του «ανήκειν».

 «Όταν χρησιμοποιούμε την επικοινωνία για να ικανοποιήσουμε την ανάγκη μας να ανήκουμε, διαχειριζόμαστε εξίσου αποτελεσματικά το άγχος» αναφέρουν.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Communication Research.

Μοιραστείτε το