Ψυχολογία: Πώς και γιατί η αισιοδοξία βοηθά τους ηλικιωμένους να ζήσουν περισσότερο;

Είναι γνωστό και εμπειρικά αποδεδειγμένο πως η καλή ψυχολογία και η αισιοδοξία μπορεί να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε δυσκολίες και να αντιμετωπίσουμε τη ζωή πιο δυναμικά, όσο δύσκολες και αν είναι ενίοτε οι συγκυρίες.

Αυτή η παραδοχή  βρίσκει εφαρμογή σε κάθε δεκαετία της ζωή μας και σίγουρα είναι ένα σημαντικό ψυχολογικό εφόδιο και για τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας που μπορεί να νιώθουν παραγκωνισμένοι. Νέα στοιχεία από επιστήμονες στο Ισραήλ αποδεικνύουν πως οι ηλικιωμένοι που είναι αισιόδοξοι άνθρωποι και τείνουν να βλέπουν τη φωτεινή πλευρά των πραγμάτων ζουν -συνήθως- περισσότερο.

Οι ερευνητές του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ, με επικεφαλής τον καθηγητή Γιοχάναν Στέσμαν, διευθυντή του Ινστιτούτου Γήρανσης, υπογράφουν αυτή την ενδιαφέρουσα μελέτη αφού πρώτα παρακολούθησαν 1.200 άτομα που είχαν γεννηθεί το 1920-21, αναλύοντας την υγεία τους, τις δεξιότητές τους, καθώς επίσης τα επίπεδα άγχους και αισιοδοξίας.

Διαπιστώθηκε μία σαφής συσχέτιση ανάμεσα στη μεγαλύτερη αισιοδοξία και στη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Οι άνθρωποι 85 έως 90 ετών με μεγάλη αισιοδοξία είχαν κατά μέσο όρο 20% μεγαλύτερη πιθανότητα επιβίωσης, ενώ για τους άνω των 90 ετών το ποσοστό αύξανε στο 25%.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η αισιοδοξία έχει θετική επίδραση στην επιβίωση, ενώ άλλες μελέτες έχουν ήδη δείξει ότι αυτή βελτιώνει την υγεία, όπως το ανοσοποιητικό σύστημά μας, μειώνοντας τους παράγοντες κινδύνου για υπέρταση και καρδιοπάθειες, ίσως ακόμη και για καρκίνο», δήλωσε ο ερευνητής δρ Γιόραμ Μααράβι. «Η αισιοδοξία δεν πρέπει να θεωρηθεί ένα χαρακτηριστικό με το οποίο γεννιόμαστε, αλλά κάτι που μπορούμε να αναπτύξουμε. Είναι σημαντικό να αναζητούμε τρόπους να αυξήσουμε την αισιοδοξία μας, επειδή είναι πλέον πιο ξεκάθαρο από ποτέ ότι αυτή μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους σε όλες τις φάσεις της ζωής τους», πρόσθεσε.

Η σχετική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό Γεροντολογίας «Journal of Gerontology».

Μοιραστείτε το