Ποιο δημοφιλές ρόφημα μπορεί να απογειώσει την άσκησή σας;

Μπορούν κάποιες διατροφικές επιλογές να βελτιώσουν τις επιδόσεις μας στην άσκηση και να κάνουν λίγο πιο εύκολη την καύση λίπους;  Οι ειδικοί πρεσβεύουν ότι η κατανάλωση καφέ, πριν την προπόνηση, μπορεί να τονώσει την σωματική αλλά και την πνευματική απόδοση, πάντα βέβαια στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής.

Το συστατικό που συνεισφέρει στην αποδοτική άσκηση δεν είναι άλλο από τις πολυφαινόλες που σχετίζονται με αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη προστασία καθώς και με καλύτερο έλεγχο του σακχάρου του αίματος. Αυτοί οι παράγοντες θεωρούνται σημαντικοί για την αθλητική απόδοση, την αποκατάσταση των ιστών και την ανάκαμψη μετά την άσκηση. Οι πολυφαινόλες μάλιστα σχετίζονται με αύξηση της απόδοσης κατά 16% όπως αποκάλυψε ανασκόπηση 21 σχετικών ερευνών σε σύνολο 4.800 ατόμων, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο British Journal of Sport Medicine.

Πώς όμως ο καφές μπορεί να μας βοηθήσει να κάψουμε λίπος κατά τη διάρκεια της άσκησης; Σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα που δημοσιεύθηκαν στο Scientific Reports, η καφεΐνη ενεργοποιεί τον λιπώδη ιστό. Επομένως, αν θέλετε να χάσετε βάρος, τότε μπορεί να βοηθήσει ακόμη περισσότερο η κατανάλωση  καφέ πριν την προπόνηση.

Κάποιοι προπονητές πιστεύουν πως μια μικρή ποσότητα καφέ  πριν την προπόνηση -ή πριν φύγετε από το σπίτι για το γυμναστήριο -συμβάλλει στην τόνωση της ενέργειας. Ο αθλητίατρος και διατροφολόγος Δρ. Shawn Talbott εξηγεί ότι ένα φλιτζάνι καφέ παρέχει περίπου 100mg καφεΐνης και μάλλον επαρκεί για τους περισσότερους από εμάς. Η δράση των πολυφαινολών και της καφεΐνης αναμένεται να γίνει αισθητή μισή ώρα μετά την πόση του καφέ και να διαρκέσει δυο έως τέσσερις ώρες, αν και κάθε οργανισμός διαφέρει και επηρεάζεται διαφορετικά.

Επειδή όμως το ζήτημα της διατροφής και άσκησης είναι διαφορετικό ανά περίπτωση και επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες όπως π.χ η ηλικία, το είδος και η συχνότητα της  άσκησης, καλό είναι να συμβουλεύεστε πάντα κάποιον ειδικό για κάθε αλλαγή που σκοπεύετε να κάνετε.

Μοιραστείτε το