Επαναστατικό τεστ αποκαλύπτει την φυσική κατάσταση πριν και μετά την άσκηση

Ένα καινοτόμο πειραματικό τεστ ανακοινώθηκε από επιστήμονες στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τους οποίους μπορεί να ανακαλυφθεί η φυσική κατάσταση κάποιου, πριν και μετά από άσκηση.

Το συγκεκριμένο τεστ δεν είναι ακόμα έτοιμο για να κυκλοφορήσει ευρέως, όμως στο μέλλον μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά με άλλες κλινικές εξετάσεις αξιολόγησης της φυσικής κατάστασης και να παρέχει πιο άμεσες και λεπτομερείς πληροφορίες για το πώς αντιδρά το σώμα, σε μοριακό επίπεδο, στην άσκηση.

Πίσω από το τεστ βρίσκεται μια ομάδα γιατρών από την Ιατρική Σχολή  του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, με επικεφαλής τον καθηγητή γενετικής Μάικλ Σνάιντερ. Έκαναν σχετική δημοσίευση στο περιοδικό κυτταρικής βιολογίας «Cell», η οποία προέκυψε από εκατοντάδες χιλιάδες μοριακές μετρήσεις σε δεκάδες ανθρώπους, πριν και μετά τη σωματική άσκηση.

Τι ανακάλυψαν οι ερευνητές

Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία, οι ερευνητές εντόπισαν μοριακούς βιοδείκτες για διάφορες διαδικασίες, όπως ο μεταβολισμός, το οξειδωτικό στρες, η μυϊκή και η καρδιαγγειακή λειτουργία, οι οποίοι μελετήθηκαν για να αποκρυπτογραφηθεί πως ακριβώς επιδρά η άσκηση στο ανθρώπινο σώμα. Είναι η πρώτη φορά που καθίσταται εφικτή μία τόσο ολοκληρωμένη μοριακή εικόνα για τις βιοχημικές αλλαγές στο σώμα λόγω της άσκησης.

«Η αεροβική ικανότητα είναι ένας από τους καλύτερους δείκτες της μακροζωΐας, συνεπώς ένα απλό τεστ αίματος, που θα μπορεί να παρέχει αυτήν την πληροφορία, θα αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο για την παρακολούθηση της υγείας κάποιου», δήλωσε ο δρ Κέβιν Κοντρεπουά του Τμήματος Γενετικής του Στάνφορντ .

Στην παρούσα φάση η ερευνητική ομάδα προσπαθεί να βελτιώσει το τεστ για ακόμα πιο γρήγορα και αξιόπιστα αποτελέσματα, με τη βοήθεια αλγόριθμων τεχνητής νοημοσύνης.

Μοιραστείτε το