Γνωρίζετε πόσο θρεπτικά είναι τα... εδώδιμα έντομα;

Αν και δεν είναι συνηθισμένη επιλογή στη δυτική διατροφή, ωστόσο θα γνωρίζετε και εσείς πως  υπάρχουν δισεκατομμύρια άνθρωποι που καταναλώνουν τακτικά εδώδιμα έντομα. Μπορεί να ακούγεται σαν κάτι που δεν θα δοκιμάζατε ποτέ, ωστόσο  οι ειδικοί τονίζουν πως πρόκειται για μια εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών.

«Τουλάχιστον δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι, το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού, καταναλώνει τακτικά έντομα», δήλωσε ο καθηγητής Mauro Serafini, επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Nutrition. «Οι υπόλοιποι από εμάς χρειαζόμαστε λίγη περισσότερη ενθάρρυνση καθώς τα εδώδιμα έντομα είναι μία εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, μετάλλων, βιταμινών και ινών. Αλλά μέχρι τώρα κανείς δεν τα συνέκρινε με τις κλασσικές τροφές όπως το ελαιόλαδο ή τον χυμό πορτοκαλιού, με όρους αντιοξειδωτικής δράσης. Η αντιοξειδωτική δράση είναι αυτή που κατά κύριο λόγο χαρακτηρίζει μία υπερτροφή – αν και αυτός ο όρος αποφεύγεται από τους ερευνητές», προσθέτει ο Δρ. Serafini.

Πώς έφτασαν σε αυτό στο συμπέρασμα; Eξετάζοντας μια ευρεία κλίμακα εδώδιμων εντόμων -ασπόνδυλων και χρησιμοποιώντας διάφορες μονάδες μέτρησης αντιοξειδωτικής δράσης. Πιο συγκεκριμένα, κάθε έντομο εξετάστηκε ενδελεχώς όσον αφορά την περιεκτικότητά τους σε  αντιοξειδωτικά αλλά και τη δράση του στον ανθρώπινο οργανισμό.

Μάλιστα αυτό που έκανε εντύπωση στους ειδικούς είναι το γεγονός πως τα υδροδιαλυτά εκχυλίσματα των ακρίδων, των μεταξοσκώληκων και των γρύλων έδειξαν τις υψηλότερες τιμές περιεκτικότητας σε αντιοξειδωτικά – πενταπλάσιες από το χυμό πορτοκάλι. «Υπάρχει μία ξεκάθαρη τάση: Τα φυτοφάγα έντομα έχουν αξιοσημείωτα υψηλότερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά. Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι εκτός των πολυφαινόλων, η περιεκτικότητα των εντόμων σε αντιοξειδωτικά εξαρτάται επίσης από άλλους άγνωστους παράγοντες», προσθέτει ο Δρ. Serafini.

Και το λίπος όμως που βρίσκεται στα έντομα έφερε εντυπωσιακά αποτελέσματα καθώς οι μετρήσεις έδειξαν πως το λίπος από γιγάντιους τζίτζικες και μεταξοσκώληκες ήταν διπλάσιο από την αντιοξειδωτική δράση του ελαιόλαδου. Ωστόσο οι ειδικοί τονίζουν πως ναι μεν τα εδωδιμα έντομα είναι πλούσια πηγές αντιοξειδωτικών, αλλά πόσο χρήσιμα είναι τελικά αυτά τα στοιχεία για την ανθρώπινη υγεία;

«Η επίδραση των αντιοξειδωτικών στους ζώντες οργανισμούς είναι άκρως σχετιζόμενη με τη βιοδιαθεσιμότητα και την παρουσία του συνεχιζόμενου οξειδωτικού στρες. Εντοπίζοντας άλλους αντιοξειδωτικούς παράγοντες στα έντομα χρειαζόμαστε ειδικά προσαρμοσμένες μελέτες για να αποσαφηνίσουμε τις αντιοξειδωτικές επιδράσεις τους στους ανθρώπους» καταλήγουν οι ειδικοί.

Μοιραστείτε το