Μια νέα μελέτη προερχόμενη από τα Πανεπιστήμια Otago (N.Zηλανδία) και Dundee (Σκωτία) διαπίστωσε πως για την πλειονότητα των ανθρώπων, η πρόσληψη φυτικών ινών παραμένει ανεπαρκής. Μάλιστα οι ειδικοί προσδιορίζουν αυτήν την ανεπάρκεια, επισημαίνοντας ποια είναι η κατάλληλη καθημερινή ποσότητα που πρέπει να καταναλώνουμε κάθε μέρα, δηλ. 25 - 30 γραμμάρια την ημέρα είναι η ελάχιστη ωφέλιμη ποσότητα. Σύμφωνα με τα στατιστικά της μελέτης, η πλειονότητα των ανθρώπων παγκοσμίως, δεν συμπληρώνει ούτε τα 20 γραμμάρια.
Υπάρχουν απλοί τρόποι που θα μας βοηθήσουν να αυξήσουμε την ποσότητα, λένε οι ειδικοί. Δεν είναι μόνο η αύξηση της κατανάλωσης των φρούτων και λαχανικών που θα μας χαρίσουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Για παράδειγμα, μια μπανάνα 120 γραμμαρίων, έχει μόνο 3 γραμμάρια φυτικών ινών και ένα μήλο με τη φλούδα έχει 4 γραμμάρια. Ένα καρότο δεν δίνει παραπάνω από 3 γραμμάρια φυτικής ίνας και ένα φλιτζάνι μαγειρεμένες φακές έχουν 4 γραμμάρια ίνες.
Οι ειδικοί λοιπόν συμβουλεύουν:
-Πλένουμε καλά τα φρούτα και τα τρώμε με τη φλούδα, τουλάχιστον 3-4 μερίδες τη μέρα.
- Μαγειρεύουμε τις πατάτες με τη φλούδα, μετά από καλό και σχολαστικό πλύσιμο.
-Αν ψάχνουμε κάποιο ενδιάμεσο σνακ μέσα στην ημέρα, αφήνουμε τα τυποποιημένα προϊόντα και δοκιμάζουμε συνδυασμούς με ξηρούς καρπούς.
- Φροντίζουμε να τρώμε περίπου 5 μερίδες λαχανικών τη μέρα.
-Αντικαθιστούμε όλα τα «λευκά» ζυμαρικά με αντίστοιχα ολικής άλεσης και το λευκό ρύζι με καστανό. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και με το ψωμί.
- Μαθαίνουμε να διαβάζουμε προσεκτικά τις ετικέτες των δημητριακών και αποφεύγουμε αυτά που είναι γεμάτα με ζάχαρη, αντικαθιστώντας τα με όσα έχουν περισσότερες ίνες.
-Κάνουμε τις σαλάτες πιο γευστικές και υγιεινές, προσθέτοντας συχνά βρασμένα όσπρια (π.χ φασόλια).