Ο θρόμβος μπορεί να μετακινηθεί από την αρχική θέση του και, μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, να φθάσει σε άλλο σημείο του σώματος, δημιουργώντας προβλήματα στο φλεβικό σύστημα. Οι περισσότερες περιπτώσεις φλεβικής θρόμβωσης αφορούν κυρίως τις γάμπες, τους μηρούς και τις φλέβες στην περιοχή της λεκάνης.
Σύμφωνα με νέα επιστημονικά δεδομένα, μια καθημερινή συνήθεια που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο της θρόμβωσης είναι η καθιστική ζωή και η πολύωρη έκθεση στην τηλεόραση! Μάλιστα, ακόμη και αν κάποιος προσπαθήσει να αντισταθμίσει τις πολλές ώρες καθιστικής ζωής μέσω άσκησης, δεν θα μπορεί να αναστρέψει πλήρως την κατάσταση, σύμφωνα με μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου της Μινεσότα.
Τα συμπεράσματα της μελέτης προήλθαν από την ανάλυση δεδομένων 15.158 Αμερικανών ηλικίας 45-64 ετών που συμμετείχαν στην πληθυσμιακή μελέτη ARIC (Atherosclerosis Risk in Communities Study). Στην έναρξη της μελέτης, όσοι έλαβαν μέρος ρωτήθηκαν λεπτομερώς για την κατάσταση της υγείας τους, αν ασκούνταν ή αν κάπνιζαν ενώ καταγράφηκε αν αντιμετώπιζαν προβλήματα με το βάρος τους. Μέσω των αναλύσεων των ιατρικών φακέλων των ασθενών οι ερευνητές εντόπισαν 691 περιστατικά φλεβικής θρόμβωσης.
Αυτοί που κινδύνευαν περισσότερο από τη φλεβική θρόμβωση ήταν αυτοί που παρακολουθούσαν αρκετές ώρες τηλεόραση και δεν έκαναν καμία μορφή άσκησης. Αυτό πάντως που τόνισαν οι ερευνητές είναι πως ο κίνδυνος παρέμενε υψηλός ακόμη και όταν ελήφθησαν υπόψη παράγοντες όπως το σωματικό βάρος ή τα επίπεδα άσκησης. Ειδικά το αυξημένο σωματικό βάρος φάνηκε να αυξάνει τη συσχέτιση κατά 25%.
«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ακόμη και τα άτομα που ασκούνται τακτικά δεν πρέπει να αγνοούν τον πιθανό κίνδυνο από τις παρατεταμένες καθιστικές συνήθειες όπως η τηλεθέαση» ανέφερε ο κύριος συγγραφέας της μελέτης Yasuhiko Kubota.
Οι συστάσεις των ερευνητών περιλαμβάνουν την αύξηση της σωματικής δραστηριότητας, τον έλεγχο του βάρους και την αποφυγή της πολύωρης έκθεσης στην τηλεόραση. Αυτή θεωρείται και η πρώτη μελέτη που έγινε ποτέ για τη σχέση της τηλεθέασης με τη φλεβική θρόμβωση.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Journal of Thrombosis and Thrombolysis».


