Σεμαγλουτίδη: Πλαστές και επικίνδυνες ενέσεις στην Αυστρία έστειλαν ανθρώπους στο νοσοκομείο

Σε επικίνδυνες περιπέτειες για την υγεία τους μπήκαν πολλοί άνθρωποι στην Αυστρία καθώς μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία μετά τη χρήση ενέσεων που εκτιμάται ότι ήταν πλαστά αντίγραφα της σεμαγλουτίδης, δηλ. του φαρμάκου που χρησιμοποιείται για τον διαβήτη και την απώλεια βάρους. Η ομοσπονδιακή υπηρεσία υγειονομικής ασφάλειας ανακοίνωσε το γεγονός και περιέγραψε πως οι ασθενείς εμφάνισαν υπογλυκαιμία και επιληπτικές κρίσεις, σοβαρές παρενέργειες που δείχνουν ότι το προϊόν περιείχε ινσουλίνη αντί για σεμαγλουτίδη, ανέφερε η υπηρεσία BASG σύμφωνα με το Reuters.

Να σημειωθεί πως  την περασμένη εβδομάδα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) προειδοποίησε για τις προγεμισμένες σύριγγες που φέρουν ψευδή σήμανση. Τα σκευάσματα σεμαγλουτίδης έχουν εξαφανιστεί από τα φαρμακεία πολλών χωρών  λόγω της υψηλής ζήτησης για απώλεια βάρους, με αποτέλεσμα να είναι δυσεύρετα από όσους τα χρησιμοποιούν για έλεγχο του διαβήτη. Βλέποντας αυτή την ολοένα και μεγαλύτερη ζήτηση, οι αρχές τόνισαν πως πολλές εγκληματικές οργανώσεις προωθούν δυνητικά επικίνδυνα πλαστά αντίγραφα, με σκοπό το κέρδος.

Η BASG δεν διευκρίνισε τον ακριβή αριθμό των ασθενών που επηρεάστηκαν ούτε τη σοβαρότητα της κατάστασής τους. Η αυστριακή υπηρεσία πληροφοριών για την καταπολέμηση του εγκλήματος ανακοίνωσε ότι η ύποπτη παρτίδα πιθανότατα δεν προήλθε από φαρμακείο και πως εξετάζουν το ενδεχόμενο τα επικίνδυνα αποθέματά να κυκλοφορούν ακόμα. Οι ύποπτες παρτίδες περιείχαν συσκευασίες του 1 milligram, σύμφωνα όμως με τις αυστριακές αρχές δεν αποκλείεται να κυκλοφορούν και πλαστές ενέσεις διαφορετικών δόσεων.

Μοιραστείτε το