Διατροφή: Πως οι μπανάνες μπορούν να βοηθήσουν τις αρτηρίες σας να λειτουργούν καλύτερα

Oι μπανάνες, με τη χαρακτηριστική γεύση που αγαπάνε μικροί και μεγάλοι, είναι μια ιδανική πρόταση για κάθε στιγμή της ημέρας, ειδικά όταν αναζητάμε ένα γρήγορο σνακ.  Αν αυτό το θρεπτικό φρούτο είναι ένα από τα αγαπημένα σας, κάνετε πολύ καλό και στην καρδιά σας καθώς το κάλιο που είναι πλούσιο στις μπανάνες, είναι απαραίτητο για μια υγιή καρδιά.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από προγενέστερες έρευνες, μια διατροφή πλούσια σε κάλιο βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, σύμφωνα με τον Ragavendra Baliga, MD, καρδιολόγο στο Ιατρικό Κέντρο Wexner του Πανεπιστημίου του Οχάιο και όσα αναφέρει το healthdigest.com. «Μια ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο Journal of American College of Cardiology περιλάμβανε δεδομένα από 11 μελέτες και 250.000 ανθρώπους», λέει ο Δρ. Baliga . «Αυτή η μελέτη ανέφερε ότι μια μέση αύξηση 1.540 mg διατροφικού καλίου την ημέρα συνδέεται με 21% μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού».

Επίσης, η λήψη επαρκούς ποσότητας καλίου βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς καρδιακού παλμού, σύμφωνα με τη Michelle Routhenstein, RD, διαιτολόγο προληπτικής καρδιολογίας. «Όταν το κάλιο είναι ανεπαρκές, τα χαμηλά επίπεδα μπορεί να προκαλέσουν καρδιακές αρρυθμίες και δυνητικά να βλάψουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, τους μύες και τα όργανα», εξηγεί. «Το κάλιο σας βοηθά, επίσης, να αφομοιώσετε τους υδατάνθρακες και να χτίσετε μυς. Ο συνδυασμός αυτών των προνομίων θα μπορούσε να κάνει θαύματα για τις αρτηρίες σας, αποτρέποντας τις καρδιακές παθήσεις και τα εγκεφαλικά. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη περισσότερες έρευνες που δείχνουν ότι τροφές πλούσιες σε κάλιο, όπως οι μπανάνες, πρέπει να αποτελούν μέρος της διατροφής σας»

Είναι γεγονός πως το κάλιο βοηθά στην καλύτερη λειτουργία των αρτηριών

 Μια επιστημονική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο «Journal of Clinical Investigation», μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Yong Sun του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα εξέτασε ποντίκια που είναι γενετικά επιρρεπή να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο. Στο αρχικό στάδιο, οι ερευνητές τάισαν στα ποντίκια μια δίαιτα που περιείχε είτε χαμηλά, κανονικά ή υψηλά επίπεδα καλίου. Συνολικά, τα ποντίκια που έλαβαν δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε κάλιο είχαν μεγαλύτερη σκλήρυνση των αρτηριών και συσσώρευση εναποθέσεων ασβεστίου (το ασβέστιο είναι συστατικό των λιπαρών πλακών που σχετίζονται με καρδιακές παθήσεις) από τα ποντίκια στα οποία έλαβαν υψηλά επίπεδα καλίου.

Στους ανθρώπους, μια διατροφή που περιλαμβάνει τη συχνή κατανάλωση τροφών με μεγάλες ποσότητες κάλιου όπως οι μπανάνες, τα φασόλια, οι γλυκοπατάτες και τα σκούρα φυλλώδη λαχανικά πιθανώς θα μειώσει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις και θα βοηθήσει τις αρτηρίες να λειτουργούν σωστά.

Μοιραστείτε το