Γνωρίζετε τους σοβαρούς λόγους υγείας για τους οποίους δεν πρέπει να κοιμάστε με φως τη νύχτα;

H καρδιαγγειακή μας υγεία επηρεάζεται αρνητικά από την έκθεση σε ακόμη και μέτριο φωτισμό κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου αναφέρει μια νέα μελέτη του Northwestern Medicine που δημοσιεύθηκε στο Science Daily. Η συνήθεια αυτή μάλιστα φαίνεται να αυξάνει και την αντίσταση στην ινσουλίνη το επόμενο πρωί

«Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης αποδεικνύουν ότι μόνο μια νύχτα έκθεσης σε μέτριο φωτισμό δωματίου, κατά τη διάρκεια του ύπνου, μπορεί να επηρεάσει τη γλυκόζη και την καρδιαγγειακή ρύθμιση, που αποτελούν παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και μεταβολικό σύνδρομο», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης, Φίλις Ζι. Στο πλαίσιο αυτό, όπως σημείωσε, «είναι σημαντικό για τους ανθρώπους να αποφεύγουν ή να ελαχιστοποιούν την ποσότητα της έκθεσης στο φως κατά τη διάρκεια του ύπνου».

Καρδιακό ρυθμός, ινσουλινοαντίσταση & νυχτερινό φως

Και παλαιότερες μελέτες έχουν αναδείξει το γεγονός πως η έκθεση στο φως μέσα στην ημέρα αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό μέσω της ενεργοποίησης του νευρικού συστήματος, το οποίο ενεργοποιεί την καρδιά και αυξάνει την εγρήγορση για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της ημέρας.

«Αποδείξαμε ότι ο καρδιακός ρυθμός αυξάνεται όταν κοιμόμαστε σε ένα δωμάτιο με μέτριο φωτισμό», είπε η συμμετέχουσα στην έρευνα καθηγήτρια, Ντανιέλα Γκριμάλντι.  «Αν και κοιμόμαστε, το αυτόνομο νευρικό μας σύστημα ενεργοποιείται. Αυτό είναι κακό. Συνήθως, ο καρδιακός μας ρυθμός μαζί με άλλες καρδιαγγειακές παραμέτρους είναι χαμηλότερος τη νύχτα και υψηλότερος την ημέρα».

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε πως η αντίσταση στην ινσουλίνη  εμφανιζόταν τις πρωινές ώρες, σε όσους είχαν κοιμηθεί σε ένα φωτεινό δωμάτιο. Τι σημαίνει όμως «ινσουλινοαντίσταση»;  Είναι η κατάσταση εκείνη όπου τα κύτταρα στους μύες, το λίπος και το συκώτι δεν ανταποκρίνονται καλά στην ινσουλίνη και δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη γλυκόζη από το αίμα για ενέργεια. Για να το αντισταθμιστεί το πάγκρεας παράγει περισσότερη ινσουλίνη. Με την πάροδο του χρόνου, το σάκχαρο στο αίμα ανεβαίνει.

Μικρές συμβουλές για πιο υγιεινές συνήθειες ύπνου

  • Μην αφήνετε έντονα φώτα αναμμένα. Αν πρέπει να έχετε αναμμένο ένα φως (πολλά παιδιά αλλά και ηλικιωμένοι το χρησιμοποιούν), καλό είναι να επιλέξετε ένα αμυδρό και να το τοποθετήστε κοντά στο πάτωμα.
  • Προσοχή στο χρώμα: Το απαλό πορτοκαλί φως είναι το λιγότερο διεγερτικό για τον εγκέφαλο. Μη χρησιμοποιείτε λευκό ή μπλε φως και κρατήστε το μακριά από το άτομο που κοιμάται.
  • Μετακινήστε το κρεβάτι σας έτσι ώστε το εξωτερικό φως να μην πέφτει πάνω στο πρόσωπό σας.
  • Χρησιμοποιήστε μάσκες ματιών αν δεν σας ενοχλούν κατά τη διάρκεια του ύπνου
Μοιραστείτε το