Έρευνα: Πώς οι διατάσεις μπορούν να προστατεύουν την υγεία των αρτηριών;

Oι διατάσεις των κάτω άκρων, οι απλές αυτές ασκήσεις, συμβάλλουν στη διατήρηση της ελαστικότητας των αγγείων και στη συνακόλουθη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών νόσων και διαβήτη. Αυτό είναι το γενικό συμπέρασμα μιας νέα ιταλικής έρευνας που δημοσιεύθηκε στο Journal of Physiology και υπογράφεται από ερευνητές του πανεπιστήμιου του Μιλάνου.

Με βάση τη συγκεκριμένη έρευνα, περίπου δώδεκα εβδομάδες εύκολων διατατικών ασκήσεων βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος καθιστώντας ευκολότερη την διάταση των αρτηριών και μειώνοντας την αρτηριοσκλήρυνση. Οι ειδικοί τονίζουν πως οι ασκήσεις που μελετήθηκαν ήταν παθητικές διατάσεις, δηλ. κάποιος άλλος εφαρμόζει την διάταση στον ασθενή). Οι αλλαγές που παρατηρήθηκαν στα αιμοφόρα αγγεία θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις για διάφορες νόσους συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών νόσων.

Πως πραγματοποιήθηκε η έρευνα

Αρχικά οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μιλάνο χώρισαν 39 υγιείς συμμετέχοντες σε δυο ομάδες. Τα άτομα της ομάδας ελέγχου δεν έκαναν διατατικές ασκήσεις. Τα άτομα της άλλης ομάδας έκαναν παθητικές  διατάσεις ποδιών, πέντε φορές την εβδομάδα επί δώδεκα εβδομάδες. Μετά ακολούθησε αξιολόγηση της κυκλοφορίας του αίματος τοπικά και στον βραχίονα, και αποδείχτηκε πως οι αρτηρίες και στα δυο σημεία είχαν αυξημένη κυκλοφορία και διαστολή μετά από διέγερση, καθώς και μειωμένη δυσκαμψία.

Οι επιστήμονες που έλαβαν μέρος στη μελέτη επισήμαναν πως αυτή η πρακτική θα μπορούσε να αποτελέσει μια μη φαρμακευτική παρέμβαση για την βελτίωση της αγγειακής υγείας και τη μείωση του κινδύνου νόσων, ιδιαίτερα σε ανθρώπους μειωμένης κινητικότητας.

 Η χρησιμότητα όμως της έρευνας δεν σταματά εδώ καθώς οι διατάσεις θα μπορούσαν να είναι μια ωφέλιμη εφαρμογή κατά τη διάρκεια μιας νοσηλείας ή μετά από χειρουργικές παρεμβάσεις για την διατήρηση της ευκαμψίας των αγγείων σε άτομα που παρουσιάζουν μειωμένη κινητικότητα.

Μοιραστείτε το