Καναδοί επιστήμονες αλλάζουν τα δεδομένα για την κατανάλωση γάλακτος στην παιδική ηλικία!

Νέα δεδομένα για την παιδική διατροφή και πιο συγκεκριμένα για την κατανάλωση γάλακτος στην παιδική ηλικία έφερε στο φως μια νέα μετα-ανάλυση που έγινε από  τους επιστήμονες στο νοσοκομείο Unity Health του Τορόντο. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως τα  παιδιά που έπιναν πλήρες γάλα είχαν 40% χαμηλότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, σε σύγκριση με τα παιδιά που κατανάλωναν γάλα με χαμηλά λιπαρά.

Τα στοιχεία προήλθαν από 28 παλαιότερες μελέτες από 7 χώρες οι οποίες είχαν διερευνήσει τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αγελαδινού γάλακτος στην παιδική ηλικία και του κινδύνου να υπάρξουν προβλήματα βάρους.

Τι έδειξαν οι μελέτες

Καμία από τις μελέτες - η οποία αφορούσε συνολικά περίπου 21.000 παιδιά ηλικίας μεταξύ 1 -18 ετών δεν έδειξε ότι τα παιδιά που έπιναν γάλα με μειωμένη περιεκτικότητα σε λιπαρά είχαν μικρότερο κίνδυνο να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Αντίθετα, 8 από τις 28 μελέτες έδειξαν ότι τα παιδιά που έπιναν πλήρες γάλα ήταν λιγότερο πιθανό να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

Η συγκεκριμένη επιστημονική ομάδα έθεσε το ζήτημα της αλλαγής των κατευθυντήριων γραμμών για την κατανάλωση γάλακτος στα παιδιά, δηλ. μέχρι σήμερα οι ειδικοί συνιστούν να καταναλώνουν αγελαδινό γάλα με χαμηλά λιπαρά αντί για πλήρες γάλα, από την ηλικία των δύο για να μειωθεί ο κίνδυνος παχυσαρκίας.

Σύμφωνα με τον Dr. Jonathon Maguire, παιδίατρο στο νοσοκομείο St. Michael's, η πλειοψηφία των παιδιών στον Καναδά και στις Ηνωμένες Πολιτείες καταναλώνει καθημερινά αγελαδινό γάλα που αποτελεί σημαντικό παράγοντα διατροφικού λίπους για πολλά παιδιά. Στην ανασκόπηση που έκαναν, όπως είπε, τα παιδιά ακολουθώντας τις τρέχουσες συστάσεις λάμβαναν γάλα με μειωμένη περιεκτικότητα σε λιπαρά από την ηλικία των δύο ετών και όπως διαπιστώθηκε, δεν ήταν πιο αδύνατα από τα παιδιά  που καταναλώνουν πλήρες γάλα.

Ο Dr. Maguire επισήμανε πως ελπίζει, μαζί με τους συνεργάτες του, να αποδείξει πως μπορούν να αναδείξουν την αιτία και την επίδραση του πλήρους γάλακτος και του χαμηλότερου κινδύνου παχυσαρκίας. Όπως είπε χαρακτηριστικά, όλες οι μελέτες που εξέτασαν μέχρι στιγμής ήταν μελέτες παρατήρησης, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούν να είναι απολύτως βέβαιοι ότι το πλήρες γάλα προκάλεσε μικρότερο κίνδυνο υπερβολικού βάρους ή παχυσαρκίας. Ο μειωμένος κίνδυνος παχυσαρκίας από την κατανάλωση γάλακτος πλούσιου σε λιπαρά μπορεί να σχετίζεται με άλλους παράγοντες.

Η έρευνα αυτή δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «The American Journal of Clinical Nutrition».

Μοιραστείτε το