Νέα σημαντικά δεδομένα για την έλλειψη βιταμίνης D στη μέση ηλικία

Η βιταμίνη D είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος για την υγεία μας σε κάθε ηλικία. Πρόκειται για μια βιταμίνη που προσλαμβάνεται από τις τροφές αλλά και συνθέτεται στον οργανισμό μέσω της επίδρασης της ηλιακής ακτινοβολίας στο δέρμα. Η συμβολή της στην υγεία μας είναι πολλαπλή καθώς βοηθά το ανοσοποιητικό, συνεισφέρει στον έλεγχο του σακχάρου αλλά και στην πρόληψη σοβαρών παθήσεων όπως ψυχιατρικών νόσων, υπέρτασης κ.α.

Αυστραλοί ερευνητές έρχονται τώρα να προσθέσουν και νέα δεδομένα, ειδικά για τους ανθρώπους της μέσης ηλικίας, καθώς συνέδεσαν την έλλειψη βιταμίνης D στον οργανισμό, (κυρίως από αιτίες σχετικές με τον διαβήτη), με τον κίνδυνο για πρόωρο θάνατο.

Οι ερευνητές του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Βιέννης, με επικεφαλής τον δρα Ρόντριγκ Μαρκουλέσκου, μελέτησαν για δέκα χρόνια τα στοιχεία 78.600 ανθρώπους με μέση ηλικία 51 ετών. Διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν πολύ χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα τους (κάτω από 10 nmol/L), είχαν δύο έως τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος (2,9 φορές) αφορούσε άτομα 45 έως 60 ετών. Αντίθετα, άτομα με υψηλά επίπεδα της εν λόγω βιταμίνης (πάνω από 90 nmol/L) είχαν μείωση της πρόωρης θνησιμότητας κατά 30% έως 40%, με τη μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου (40%) στην ίδια ηλικιακή ομάδα των 45-60 ετών.

Και προγενέστερες έρευνες έχουν συνδέσει την ανεπάρκεια της συγκεκριμένης βιταμίνης με τον κίνδυνο για πρόωρο θάνατο αλλά η νέα μελέτη προσθέτει ακόμα μια σημαντική πληροφορία καθώς σκιαγραφείται καθαρά ο κίνδυνος για τους μεσήλικες ανθρώπους. Αντίθετα, δεν διαπιστώθηκε αύξηση του κινδύνου για όσους είναι άνω 75 ετών και έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D.

Όσον αφορά τις αιτίες θανάτου, σε σχέση με τα χαμηλά επίπεδα της συγκεκριμένης βιταμίνης (κάτω από 50 nmol/L), η μεγαλύτερη συσχέτιση -αύξηση κινδύνου κατά 4,4 φορές- βρέθηκε σε σχέση με τον διαβήτη. Η παρουσίαση της έρευνας έγινε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη που πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη (Σεπτέμβριος 2019).

Μοιραστείτε το