Πότε η λευκή γλώσσα στα παιδιά είναι ένδειξη προβλημάτων υγείας;

To λευκό επίχρισμα στη γλώσσα των παιδιών μπορεί να είναι μια τυχαία περίπτωση που να οφείλεται σε κάποια από τα υπολείμματα τροφίμων. Όμως οι γονείς θα πρέπει να είναι  αρκετοί παρατηρητικοί και προσεκτικοί καθώς το σύμπτωμα αυτό μπορεί να είναι προειδοποίηση για σημαντικά προβλήματα υγείας.

Αν το λευκό αυτό στρώμα φεύγει απλά, σκουπίζοντας το με ένα βρεγμένο χαρτί, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αν δεν συμβεί αυτό, ή αν το σκούπισμα προκαλέσει ερεθισμό της γλώσσας, είναι πιθανό να κρύβεται μια άλλη αιτία για την λευκή γλώσσα.

Οι βασικές αιτίες μπορεί να είναι οι εξής:

Στοματική μόλυνση ζύμης

H κατάσταση αυτή προκαλεί μια λευκή επίστρωση στη γλώσσα καθώς και λευκά μπαλώματα στο εσωτερικό των χειλιών, των μάγουλων και των ούλων. Τα βρέφη, κάτω των 12 μηνών, είναι πιο πιθανό να νοσήσουν εξαιτίας του ανώριμου ανοσοποιητικού τους συστήματος. Τα μεγαλύτερα παιδιά που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα από υποκείμενα νοσήματα μερικές φορές αναπτύσσουν μια μόλυνση ζύμης.

“Γεωγραφική” γλώσσα

Μερικά παιδιά έχουν μια φυσιολογική μεταβολή στην εμφάνιση της γλώσσας που εμφανίζει σχέδια σαν “περιστροφικά άσπρα μπαλώματα”. Αυτή η κατάσταση είναι γνωστή και ως “γεωγραφική γλώσσα”, ακριβώς γιατί θυμίζει το περίγραμμα που έχουν διάφορες χώρες στον χάρτη. Με βάση την επιστημονική επιθεώρηση «American Family Physician» η συχνότητα εμφάνισης της γεωγραφικής γλώσσας είναι μεταξύ 1% και 3% του γενικού πληθυσμού. Την αιτία  αυτής της μορφολογίας δεν μπορεί να την αποσαφηνίσει κάποιος με βεβαιότητα ενώ η εμφάνισή της δεν έχει καμία σοβαρή συνέπεια. Μάλιστα, τα περίεργα σχέδια στη λευκή γλώσσα του παιδιού μπορεί να αλλάξουν μορφή με την πάροδο του χρόνου.

Οστρακιά

Σύμφωνα με στοιχεία από την επιστημονική επιθεώρηση «American Family Physician», ένα από τα χαρακτηριστικά της οστρακιάς είναι και η λευκή γλώσσα με ανάγλυφη επιφάνεια. Τα συγκεκριμένα σημάδια θυμίζουν μικρές, λευκές κουκίδες που προεξέχουν ελαφρώς από την επιφάνεια της γλώσσας. Πάντως η λευκή επίστρωση που σχετίζεται με την οστρακιά σπανίως εμφανίζεται μόνη της αλλά συνοδεύεται από εξάνθημα, πυρετό, εξάντληση κ.α. Αν δείτε κάποια από αυτά τα συμπτώματα ή και όλα μαζί, θα πρέπει οπωσδήποτε να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρό σας.

Ιός Κοξάκι (Coxsackie)

Ο ιός αυτός είναι συνυφασμένος με την παιδική ηλικία και έχει αποδειχτεί ότι προκαλεί συχνά λευκές κηλίδες στη γλώσσα. Πρόκειται για πραγματικά επώδυνες εξελκώσεις που προκαλούνται από τον ιό.  Οι κηλίδες αυτές διαρκούν τρεις έως πέντε ημέρες και υποχωρούν από μόνες τους, χωρίς καμία ιατρική παρέμβαση. Ο ιός Κοξάκι είναι μια μεταδοτική ασθένεια, οπότε οι γονείς θα πρέπει να είναι προσεκτικοί, είτε αν το παιδί τους νοσεί, είτε αν έρχεται σε επαφή με παιδιά που έχουν μολυνθεί από τον ιό.

Μοιραστείτε το