Ιατροφοβία ή Σύνδρομο της Λευκής Μπλούζας: Υπάρχει τρόπος να διώξετε το στρες;

H επίσκεψη στον γιατρό είναι συνήθως μια ανάγκη για όλους μας, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως εξελίσσεται σε μια ευχάριστη εμπειρία. Η αναμονή για το ραντεβού, η αίθουσα εξετάσεων και ο έλεγχος από τον γιατρό μπορεί να δημιουργήσει έντονο στρες και να μας κάνει να νιώσουμε πολύ άβολα.

Όμως για ορισμένους ανθρώπους, τα ραντεβού στο γιατρό είναι κάτι περισσότερο από μια ταλαιπωρία. Πολλοί άνθρωποι κυριολεκτικά πανικοβάλλονται με τη σκέψη πως πρέπει να προχωρήσουν σε ιατρικές εξετάσεις. Συνήθως ο φόβος των γιατρών, γνωστός ως ιατροφοβία, μπορεί να προκαλέσει το γνωστό «σύνδρομο λευκής μπλούζας», στο οποίο, η υγιής αρτηριακή πίεση ανεβαίνει αυτόματα με την παρουσία ιατρού. Δεν είναι ένα σπάνιο φαινόμενο καθώς οι ειδικοί εκτιμούν ότι το 15 έως 30 % των ανθρώπων, των οποίων η αρτηριακή πίεση εμφανίζεται υψηλή σε ιατρικό περιβάλλον, αντιμετωπίζουν αυτό το σύνδρομο.

Ο φόβος μπορεί να προκαλείται με διαφορετικές αφορμές, άλλος φοβάται το αίμα, άλλος τις βελόνες και συνήθως όλοι φοβόνται την καρέκλα του οδοντίατρου!

Υπάρχει τρόπος να σταματήσει το άγχος και ο πανικός;

Υπάρχουν τρόποι να μετριαστεί το άγχος μπροστά στην επίσκεψη στον γιατρό, άρα να γίνει η κατάσταση πιο ανεκτή. Ακολουθούν μερικές απλές συμβουλές που μπορούν να εφαρμοστούν πριν την επίσκεψη  σας στον γιατρό.

-Προγραμματίστε το ραντεβού μια χαλαρή ημέρα που δεν θα είστε ήδη κουρασμένοι και στρεσαρισμένοι.

-Πάρτε μαζί σας έναν καλό σας φίλο ή ένα μέλος της οικογένειας

Η παρουσία του θα σας καθησυχάσει και θα διευκολύνει την μείωση της ανησυχίας.

-Ελέγξτε την αναπνοή σας

Αυτό σημαίνει πως θα καλό θα ήταν να κάνετε ασκήσεις αναπνοής στην αίθουσα, δηλ να παίρνετε βαθιές και αργές ανάσες. Ίσως να δοκιμάσετε την τεχνική 4-7-8 (εισπνέοντας για τέσσερα δευτερόλεπτα, κρατώντας την αναπνοή για επτά δευτερόλεπτα, εκπνέοντας για οκτώ) ή απλά να εστιάσετε στο ανεβοκατέβασμα της κοιλιάς σας - όχι μόνο στο στήθος σας - με κάθε εισπνοή.

Αφήστε τον τακτικό έλεγχο για το τέλος

Εάν είστε βέβαιοι πως η ιατροφοβία θα κάνει τον παλμό σας και την αρτηριακή σας πίεση να ανέβουν, ζητήστε να γίνει ο τακτικός έλεγχος στο τέλος της επίσκεψής σας.

Να είστε ειλικρινείς με αυτό που σας συμβαίνει

Μιλήστε στο γιατρό σας για αυτό που σας συμβαίνει χωρίς να ντρέπεστε. Η ειλικρίνεια σχετικά με τις ανησυχίες σας βάζει τις βάσεις για μια καλύτερη σχέση με τον γιατρό σας, γεγονός που θα οδηγήσει σε λιγότερο άγχος και καλύτερη φροντίδα.

Μοιραστείτε το