Η μοναξιά αυξάνει τις πιθανότητες για εμφάνιση άνοια στους ηλικιωμένους

Η άνοια είναι πάντα ένα θέμα που απασχολεί τους ειδικούς καθώς αγγίζει ολοένα και περισσότερους ηλικιωμένους σε όλον τον κόσμο. Η νευροκεφυλιστική νόσος χαρακτηρίζεται από έκπτωση των διανοητικών λειτουργιών όπως  προβλήματα στη μνήμη, στην προσοχή, στη συγκέντρωση και στην ομιλία. Ο άνθρωπος που πάσχει μπορεί να αντιμετωπίσει ποικίλες δυσκολίες στην  προσωπική και κοινωνική του ζωή και να πρέπει να έχει βοήθεια, ακόμα και σε απλές καθημερινές λειτουργίες.

Ένας παράγοντας που μπορεί να αυξήσει αισθητά τον κίνδυνο της άνοιας είναι η μοναξιά. Η μοναξιά μπορεί να αυξήσει κατά 40% τον κίνδυνο άνοιας για έναν ηλικιωμένο, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, η οποία είναι η μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα.

Οι ερευνητές του Κολλεγίου Ιατρικής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Φλόριντα, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια Αντζελίνα Σούτιν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γεροντολογίας «Journal of Gerontology», ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερους από 12.000 ανθρώπους άνω των 50 ετών, εκ των οποίων οι 1.104 διαγνώστηκαν με άνοια σε βάθος δεκαετίας.

Τα άτομα που έλαβαν μέρος απάντησαν και αξιολογήθηκαν μέσω ερωτηματολογίων και ψυχολογικών τεστ σχετικά με τον βαθμό μοναξιάς και κοινωνικής απομόνωσής τους. Επιβεβαιώθηκε ότι όσο πιο απομονωμένος αισθάνεται κάποιος, τόσο περισσότερο κινδυνεύει με άνοια. Τα συμπεράσματα αφορούσαν όλους τους συμμετέχοντες ανεξάρτητα από φύλο, φυλή, μορφωτικό επίπεδο και συναφείς παραμέτρους και συμφωνούν με τα πορίσματα παρόμοιων ερευνών που πραγματοποιήθηκαν στο παρελθόν.

Αυτό πάντως που επισήμαναν οι ειδικοί είναι το γεγονός πως οι κοινωνικές επαφές πρέπει να είναι ουσιαστικές και να έχουν θετικό ψυχικό αντίκτυπο στους ηλικιωμένους καθώς μπορεί ναι μεν κάποιος να έχει επαφές με φίλους και συγγενείς αλλά τελικά να νιώθει μόνος του.

Οι ερευνητές όρισαν τη μοναξιά ως «την υποκειμενική εμπειρία της κοινωνικής απομόνωσης», κάτι διαφορετικό από την πραγματική κοινωνική απομόνωση. Όπως είπε η δρ Σούτιν, «είναι το αίσθημα ότι δεν ανήκεις ή δεν ταιριάζεις με τους ανθρώπους γύρω σου, ακόμη κι αν έχεις πολλές κοινωνικές επαφές. Από την άλλη, υπάρχουν άνθρωποι που ζουν μόνοι τους, χωρίς πολλές επαφές με ανθρώπους, παρόλα αυτά, αν και αντικειμενικά είναι κοινωνικά απομονωμένοι, υποκειμενικά δεν νιώθουν μόνοι» πρόσθεσε.

Πώς επιδρά το αρνητικό ψυχολογικό αίσθημα της μοναξιάς στην υγεία; Με το να επιτείνει τη χρόνια φλεγμονή στον οργανισμό απαντούν οι ειδικοί. Μάλιστα οι άνθρωποι που ζουν χωρίς ουσιαστική ανθρώπινη επαφή είναι πιο πιθανό να κινδυνεύουν από ασθένειες όπως ο διαβήτης, η υπέρταση και η κατάθλιψη, καθώς επίσης να καπνίζουν, να μην τρέφονται υγιεινά και να μην ασκούνται.

Μοιραστείτε το