Είναι η ινσουλίνη σε χάπι το μέλλον στην ρύθμιση του διαβήτη;

H ρύθμιση του διαβήτη είναι το βασικό και, άκρως απαραίτητο, βήμα για να αποφεύγει ο ασθενής τις σοβαρές συνέπειες που προκαλεί η νόσος όταν μένει αρρύθμιστη. Μια ομάδα επιστημόνων στις ΗΠΑ ανακοίνωσε πως κατάφεραν να αναπτύξουν μια νέα μέθοδο που επιτρέπει τη χορήγηση ινσουλίνης από το στόμα,  δημιουργώντας νέα δεδομένα για την δημιουργία χαπιών ινσουλίνης στο μέλλον. Η λήψη των χαπιών θα αντικαταστήσει τις καθημερινές ενέσεις για τον έλεγχο της γλυκόζης στους ανθρώπους με διαβήτη τύπου 1.

Το ζήτημα με τις μέχρι τώρα προσπάθειες χορήγησης ινσουλίνης από το στόμα έχει αποδειχτεί δύσκολο καθώς η λήψη με αυτόν τον τρόπο δεν αντιδρά καλά όταν έρχεται σε επαφή με το όξινο περιβάλλον του στομαχιού, ενώ δεν απορροφάται καλά από το έντερο.

Τα δεδομένα είναι πολύ ελπιδοφόρα καθώς ένα απλό χάπι θα μπορούσε να σηματοδοτήσει τη βελτίωση της καθημερινότητας περίπου 40 εκατομμυρίων ασθενών με διαβήτη τύπου 1 παγκοσμίως. Σήμερα οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να κάνουν μια ή δυο ενέσεις καθημερινά για να λάβουν την απαραίτητη ποσότητα ινσουλίνης που χρειάζεται ο οργανισμός τους.

Τα πλεονεκτήματα της κάψουλας

Η διαφορά της νέας ανακάλυψης, που υπογράφουν οι ερευνητές της Σχολής Μηχανικής και Εφαρμοσμένων Επιστημών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ με επικεφαλής τον καθηγητή εμβιομηχανικής Σαμίρ Μιτραγκότρι στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), έγκειται στο γεγονός πως ανακάλυψαν τον τρόπο να μεταφέρουν  την ινσουλίνη μέσα σε ένα υγρό που τοποθετείται σε κάψουλα από πολυμερές υλικό, ανθεκτικό στα γαστρικά οξέα. Η κάψουλα τελικά διαλύεται και η ινσουλίνη απελευθερώνεται στο λεπτό έντερο, όπου το περιβάλλον είναι πιο αλκαλικό και λιγότερο όξινο από το στομάχι. Το κύριο χαρακτηριστικό είναι πως η κάψουλα είναι  βιοσυμβατή, εύκολα παραγόμενη και μπορεί να παραμείνει σε θερμοκρασία δωματίου για χρονικό διάστημα έως δύο μηνών, χωρίς το περιεχόμενό της να αποσυντίθεται ή να αλλοιώνεται.

Στην παρούσα φάση, οι δοκιμές για την ασφαλή χρήση της κάψουλας έχουν πραγματοποιηθεί μόνο στο εργαστήριο αλλά θα ακολουθήσουν και περισσότερες δοκιμές σε ζώα για να διασφαλισθεί η έλλειψη τοξικότητας και η αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Στη συνέχεια, αν τα αποτελέσματα των πρώτων δοκιμών είναι ενθαρρυντικά, θα ακολουθήσουν και οι δοκιμές σε ανθρώπους.

Ακόμα και αν τελικά τα στοιχεία είναι πολύ ενθαρρυντικά, οι ερευνητές τονίζουν πως θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να κυκλοφορήσει ευρέως το χάπι που θα αντικαταστήσει την ινσουλίνη σε ενέσιμη μορφή.

Μοιραστείτε το