Μελέτη σχετίζει την απώλεια περιουσίας με την πιθανότητα πρόωρου θανάτου!

H απώλεια της περιουσίας και της ασφάλειας που αυτή πρόσφερε μέχρι τώρα στη ζωή των μεσηλίκων ανθρώπων, μπορεί να αποδειχτεί καταστρεπτική για την υγεία τους.

Νέα ερευνητικά δεδομένα αποδεικνύουν πως οι άνθρωποι μετά τα 50, που χάνουν τις αποταμιεύσεις τους λόγω γενικότερης οικονομικής κρίσης ή εξαιτίας κακών οικονομικών χειρισμών, είναι πιο πιθανό ακόμα και να πεθάνουν νωρίτερα από τους συνομηλίκους τους, που δεν έχουν οικονομικές απώλειες.

Για πρώτη φορά μελετήθηκαν, με επιστημονικούς όρους, οι επιπτώσεις της απώλειας περιουσίας στην υγεία, από  ερευνητές των πανεπιστημίων Νορθγουέστερν και Μίσιγκαν, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια επιδημιολογίας Λίντσεϊ Πουλ.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Journal of American Medical Association» (JAMA), τα συμπεράσματα της οποίας προήλθαν από την ανάλυση στοιχείων για 8.714 άτομα με ηλικία 51 έως 61 ετών σε βάθος 20 ετών.  Από αυτούς, οι 749 (9%) ήταν εξαρχής χρεωμένοι, ενώ οι 2.430 (28%) υπέστησαν απότομη μείωση της περιουσίας τους, χάνοντας το μεγαλύτερο μέρος της, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας. Τα δεδομένα αποκάλυψαν τα εξής:

  • Μέσα στα 20 χρόνια που διήρκησε η μελέτη, συνολικά 2.823 άνθρωποι πέθαναν ενώ διαπιστώθηκε πως, όσοι βίωσαν το σοκ της απώλειας του πλούτου, ήταν 50% πιθανότερο να πεθάνουν μέσα σε αυτό το διάστημα.
  • H πιθανότητα πρόωρου θανάτου ήταν ακόμη μεγαλύτερη (67%) για όσους εξαρχής είχαν οικονομικά προβλήματα και χρέη.
  • Σε όσους είχαν διατηρήσει άθικτη την περιουσία τους, η θνησιμότητα ήταν 31 θάνατοι ετησίως ανά 1.000 ανθρώπους, μεταξύ όσων είχαν βιώσει το σοκ της απώλειας πλούτου ήταν 65 θάνατοι ετησίως ανά 1.000 ανθρώπους και μεταξύ όσων ήταν πάντα χρεωμένοι ήταν 73 θάνατοι το χρόνο ανά 1.000 ανθρώπους.

Τα στοιχεία δεν προκαλέσαν ιδιαίτερη έκπληξη καθώς είναι γνωστό πως το ψυχοσωματικό στρες που δημιουργεί η φτώχεια και η οικονομική δυστοκία, αυξάνει τους κίνδυνους για την υγεία. Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει πως η απότομη απώλεια συγκεκριμένων συνθηκών που έχει κάποιος στη ζωή του (σε αυτήν την περίπτωση των οικονομικών), μπορεί να δημιουργήσει χρόνιο στρες, κατάθλιψη, υπέρταση κ.α. Έχει συνδεθεί επίσης και με την  συχνή και υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, καπνού κ.α.

 «Δυστυχώς στην περίπτωση αυτή δεν υπάρχει μια απλή συνταγή του τύπου «κόψτε το κάπνισμα» ενώ και οι συμβουλές για διαχείριση του στρες είναι πολύ δύσκολη όταν η οικονομική κατάσταση κάποιου έχει μεταβληθεί ριζικά σε μια τέτοια ηλικία» τόνισε η Αμερικανίδα επιδημιολόγος.

Μοιραστείτε το