Τα προβιοτικά και το ελαιόλαδο  θωρακίζουν την υγεία του εγκεφάλου

Η συμβολή της υγείας του εντέρου στην καλή εγκεφαλική λειτουργία αναδείχτηκε ως μείζον θέμα στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής «Nutrition 2023», που πραγματοποιήθηκε στη Βοστώνη.

Σύμφωνα με την έρευνα που παρουσιάστηκε, η λήψη προβιοτικών θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη της μείωσης της μνήμης που συνοδεύει τη γήρανση. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη (169 άτομα ηλικίας 52-75 ετών) με ήπια γνωστική εξασθένηση που έλαβαν το προβιοτικό Lactobacillus rhamnosus GG για τρεις μήνες είδαν αύξηση στις βαθμολογίες των γνωστικών τους λειτουργιών. Αυτή η βελτίωση συσχετίστηκε επίσης με αλλαγές στο εντερικό τους μικροβίωμα.

Με βάση τα δεδομένα αυτά, οι ειδικοί τόνισαν πως ανοίγουν νέες προοπτικές για μη επεμβατικές θεραπείες που, αξιοποιώντας τον ρόλο του μικροβιώματος του εντέρου, μπορούν να βοηθήσουν με την αντιμετώπιση της γνωστικής εξασθένησης στον γηράσκοντα πληθυσμό.

Το πολύτιμο ελαιόλαδο σύμμαχος και στην καλή εγκεφαλική λειτουργία

Σε μια άλλη, πολύ ενδιαφέρουσα, έρευνα που παρουσιάστηκε στο ίδιο συνέδριο διαπιστώθηκε ότι το ελαιόλαδο ενισχύει την υγεία του εγκεφάλου και μάλιστα ότι η τακτική κατανάλωση ελαιόλαδου συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο θανατηφόρου άνοιας.

Πριν από αυτό το συμπέρασμα, οι ερευνητές ανέλυσαν ερωτηματολόγια διατροφής και αρχεία με πιστοποιητικά θανάτου για περισσότερους από 90.000 Αμερικανούς, που συλλέχθηκαν για πάνω από τρεις δεκαετίες. Τα αποτελέσματα της ανάλυσής τους έδειξαν ότι όσοι κατανάλωναν πάνω από μισή κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο την ημέρα είχαν 28% χαμηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν από άνοια σε σύγκριση με εκείνους που δεν κατανάλωναν ποτέ ή σπάνια ελαιόλαδο. Επιπλέον, η αντικατάσταση μόλις μιας κουταλιάς του γλυκού μαργαρίνης και μαγιονέζας με την αντίστοιχη ποσότητα ελαιόλαδου την ημέρα συσχετίστηκε με 8-14% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από άνοια.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ειδικοί καταλήγουν σε τέτοιου είδους συμπεράσματα, καθώς και άλλες μελέτες έχουν συνδέσει την υψηλότερη πρόσληψη ελαιόλαδου με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, ενώ η ενσωμάτωση του ελαιόλαδου στην καθημερινή διατροφή συμβάλλει στην προστασία από τη γνωστική εξασθένηση.

 

Μοιραστείτε το