Πώς τα φλαβονοειδή προστατεύουν την υγεία του εγκεφάλου;

Νέα επιστημονικά στοιχεία αποδεικνύουν πως η μακροχρόνια κατανάλωση φλαβονοειδών, δηλ. συγκεκριμένων ειδών χημικών στοιχείων που υπάρχουν στα φυτά μπορούν να σχετιστούν με μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τις πληροφορίες υγείας 2.800 ανθρώπων μέσης ηλικίας 59 ετών, οι οποίοι δεν έπασχαν από άνοια και υποβλήθηκαν σε περιοδικές ιατρικές εξετάσεις, εργαστηριακά τεστ και απάντησαν σε ερωτηματολόγια σχετικά με τη διατροφή τους.

Μετά από 20 χρόνια παρατήρησης αποδείχτηκε πως όσοι είχαν αναφέρει τη μεγαλύτερη πρόσληψη φλαβονοειδών είχαν περίπου 40% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια, σε σύγκριση με όσους είχαν αναφέρει τη χαμηλότερη πρόσληψη. Τα είδη των φλαβονοειδών είναι πολλά, ωστόσο αυτά με την ισχυρότερη σύνδεση με τον χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας προέρχονταν από το τσάι, τα μήλα, τα αχλάδια, τα μύρτιλα και τις φράουλες.

Συγκεκριμένα, η υψηλότερη πρόσληψη αντιστοιχούσε περίπου σε 7,5 κούπες μύρτιλα, οκτώ μήλα ή αχλάδια και 19 κούπες τσάι τον μήνα, ενώ η χαμηλότερη αντιστοιχούσε σε σχεδόν μηδενική κατανάλωση τσαγιού ή μύρτιλων και λιγότερα από δύο μήλα τον μήνα.

Οι ειδικοί πάντως τονίζουν πως η μελέτη τους είναι παρατηρητική και δεν αποτελεί απόδειξη πως η υψηλή πρόσληψη φλαβονοειδών προστάτευσε τους ανθρώπους από την ανάπτυξη άνοιας αλλά  με τους ερευνητές να αναφέρουν πως τα φλαβονοειδή μπορεί, πράγματι, να λειτουργούν αποτρεπτικά όσον αφορά τις εγκεφαλικές φλεγμονές.

Τα στοιχεία της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο American Journal of Clinical Nutrition.

Μοιραστείτε το