Ψυχολογία: Πώς οι υγιεινές διατροφικές επιλογές βοηθούν τη θετική πρώτη εντύπωση που κάνουμε στους άλλους;

Oι κοινωνικές επαφές στηρίζονται πολλές φορές στην καλή πρώτη εντύπωση, η οποία δεν περιορίζεται μόνο στην εξωτερική εμφάνιση ή στη συμπεριφορά μας αλλά, κάποιες φορές και στις διατροφικές μας επιλογές. Συνεπώς, όταν έρθει η ώρα να επιλέξουμε το φαγητό που θα καταναλώσουμε μπροστά σε άγνωστα άτομα, θέλοντας να κάνουμε την καλύτερη δυνατή εντύπωση, ενδέχεται να επιλέξουμε μια υγιεινή επιλογή παρά κάποιο ανθυγιεινό τρόφιμο.

Το συγκεκριμένο συμπέρασμα ανήκει σε μελέτη ψυχολογίας που υπογράφει ομάδα επιστημόνων, με την αναπληρώτρια καθηγήτρια μάρκετινγκ στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου Janina Steinmetz, να σχολιάζει πως «γνωρίζουμε ότι το φαγητό παίζει σημαντικό ρόλο στην κοινωνική μας ζωή και οι καταναλωτές συχνά βγάζουν συμπεράσματα με βάση τις διατροφικές επιλογές των άλλων».

Η συγκεκριμένη μελέτη βασίστηκε στα αποτελέσματα διάφορων πειραμάτων με συμμετέχοντες αρκετές εκατοντάδες ενήλικες σε Πανεπιστήμιο των ΗΠΑ. Στο ένα πείραμα, που περιλάμβανε 180 φοιτητές, διαπιστώθηκε πως το 12% προτίμησε τις σταφίδες αντί για τις καραμέλες M&Ms, όταν κάποιος, άγνωστος σε αυτούς φοιτητής από το ίδιο όμως πανεπιστήμιο, ήταν παρών. Το ποσοστό αυτό σχεδόν τριπλασιάστηκε όταν ο άγνωστος ήταν από άλλο πανεπιστήμιο, φτάνοντας στο 31%.

Παρόμοιας φιλοσοφίας ήταν και το μοτίβο που ακολουθήθηκε και στο επόμενο πείραμα, στο οποίο συμμετείχαν 200 άτομα, τα οποία γνώριζαν ότι θα συναναστραφούν άτομα με πιο χαλαρή διάθεση αλλά και άλλα πιο επικριτικά. Όταν βρισκόντουσαν γύρω από τα επικριτικά άτομα, οι συμμετέχοντες ήταν πιο πιθανό να επιλέξουν καρότα αντί για μπισκότα.

 Αυτό που πρόσεξαν επίσης οι ερευνητές είναι το γεγονός πως οι συμμετέχοντες διάλεγαν συχνότερα ένα υγιεινό σνακ όταν ήταν στον ίδιο χώρο με άτομο διαφορετικής φυλής.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο «Psychology & Marketing».

Μοιραστείτε το