Πέτρες στα νεφρά: Επαναστατική θεραπεία υπόσχεται λύση χωρίς χειρουργείο και αναισθησία

Oι πέτρες στα νεφρά αποτελούν ένα συχνό πρόβλημα που ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους με συχνά και επώδυνα επεισόδια. Επιστήμονες δοκίμασαν μια νέα θεραπεία αφαίρεσης  πέτρας από τα νεφρά, δίχως την ανάγκη χειρουργείου, με τις πρώτες ενδείξεις να είναι αισιόδοξα και ενθαρρυντικά.

Η συγκεκριμένη θεραπεία χρησιμοποιεί κύματα υπερήχων αντί για κρουστικά κύματα, επιτρέποντας έτσι στους ασθενείς να παραμένουν ξύπνιοι καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας καθώς δεν απαιτείται νάρκωση.

Πώς λειτουργεί η πειραματική μέθοδος;

Η παραδοσιακή μέθοδος της εξωσωματικής λιθοτριψίας με κρουστικό κύμα (ESWL) στέλνει κρουστικά κύματα στις πέτρες, σπάζοντας τες σε μικρότερα κομμάτια για να αποβληθούν από το σώμα.  H διαδικασία αυτή απαιτεί σίγουρα αναισθησία καθώς η λιθοτριψία μπορεί να αποδειχτεί εξαιρετικά επίπονη για τον ασθενή.

Αντίθετα, η νέα διαδικασία λιθοτριψίας (BWL) θρυμματίζει πέτρες χρησιμοποιώντας σύντομες ρυθμικές εκρήξεις ενέργειας υπερήχων, όπως περιγράφεται λεπτομερώς στο «Journal of Urology».

 Κάθε βήμα προς την καλύτερη αντιμετώπιση της λιθίασης είναι μόνο θετική καθώς  υπολογίζεται πως, έως και το 15% των ανθρώπων, θα αποκτήσουν πέτρες στα νεφρά κατά τη διάρκεια της ζωής τους, άρα θα χρειαστούν θεραπεία. Μάλιστα κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις θα χρειαστούν σίγουρα χειρουργική επέμβαση.  

Οι ειδικοί  πάντως τονίζουν πως προς το παρόν η εν λόγω θεραπεία είναι πειραματική και έχει δοκιμαστεί μόνο σε μια μικρή ομάδα, επομένως απαιτούνται νέες ερευνητικές δοκιμές προτού χορηγηθεί σε μεγαλύτερη κλίμακα. Εάν αποδειχτεί επιτυχής, θα μπορούσε «να προσφέρει έγκαιρη θεραπεία που οδηγεί σε μείωση του συνολικού πόνου και του κόστους», σημειώνουν, μεταξύ άλλων, οι ερευνητές της μελέτης.

Μοιραστείτε το