Διατροφικές συμβουλές για να αποφύγετε τις πέτρες στους νεφρούς

Η εύρυθμη λειτουργία των νεφρών είναι άμεσα εξαρτώμενη από τη διατροφή που κάνετε και τις τροφές που επιλέγουμε για το τραπέζι μας. Είναι γνωστό πως κάποιες αλλαγές στη διατροφή μπορούν  να βοηθήσουν στην αποτροπή σχηματισμού λίθων στα νεφρά, δηλ, στην πάθηση όπου δημιουργούνται μικρές, σκληρές αποθέσεις στους νεφρούς. Δύο τύποι νεφρικών λίθων μπορεί να επηρεαστούν από τη διατροφή: οι πέτρες ασβεστίου, οξαλικού ή φωσφορικού και οι πέτρες ουρικού οξέος. Γνωρίζετε πώς μια σειρά παραγόντων μπορεί να προκαλέσει πέτρες στους νεφρούς;

  • Υψηλή πρόσληψη οξαλικού ασβεστίου από ορισμένα τρόφιμα
  • Διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες
  • Υπερβολικό αλάτι ή τροφές πλούσιες σε νάτριο
  • Αφυδάτωση ή χαμηλή πρόσληψη υγρών

Τα υψηλά οξαλικά τρόφιμα, όπως τα καρύδια, οι σπόροι, τα τεύτλα και το αλεύρι από φαγόπυρο, μπορούν να συμβάλουν στις πέτρες οξαλικού ασβεστίου, αν και αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα αποκλείσετε από τη διατροφή σας εντελώς. Μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες μπορεί να συμβάλλει στον σχηματισμό λίθων φωσφορικού ασβεστίου. Η υψηλή πρόσληψη νατρίου (αλατιού) και η αφυδάτωση μπορεί να είναι παράγοντες σχηματισμού λίθων ουρικού οξέος και κυστίνης.

Μερικές απλές αλλαγές που θα προστατεύσουν τη νεφρική λειτουργία

Αυτό που ξέρετε όλοι, και καλό είναι να μη το ξεχνάτε είναι το γεγονός πως για να αποφευχθεί η ανάπτυξη  λίθων, θα πρέπει να πίνετε άφθονο νερό. Επίσης θα πρέπει να περιορίσετε το αλάτι και τις ζωικές πρωτεΐνες, καθώς και τις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε οξαλικά άλατα και να είστε προσεκτικοί όσον αφορά τη λήψη υπερβολικού ασβεστίου στα συμπληρώματα.

Η επιλογή των σωστών υγρών είναι επίσης καθοριστική καθώς ορισμένες έρευνες έχουν δείξει  ότι κάποια ροφήματα, όπως τα αναψυκτικά τύπου κόλα, περιέχουν φωσφορικό οξύ και μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για πέτρες στα νεφρά.

Επίσης καλό είναι να καταναλώνετε πλούσιες σε ασβέστιο τροφές, ιδιαίτερα εάν καταναλώνετε τρόφιμα με υψηλότερη περιεκτικότητα σε οξαλικό. Το ασβέστιο και το οξαλικό δεσμεύονται μαζί στα έντερα, μειώνοντας τον σχηματισμό των λίθων. Μερικές τροφές που πρέπει να συμπεριλάβετε είναι:

  • Προϊόντα με βάση το γάλα
  • Εμπλουτισμένα με ασβέστιο τρόφιμα, όπως δημητριακά, ψωμί και χυμοί
  • Γιαούρτι με μούρα
  • Φρούτα και λαχανικά

Όσον αφορά τα φρούτα και τα λαχανικά, τα οποία αποτελούν πάντα μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, η αύξηση της προσλαμβάνουσας ποσότητας θα σας βοηθήσει να αποτρέψετε τις πέτρες στους νεφρούς. Τα φρούτα μπορούν να είναι αποξηραμένα, κατεψυγμένα, ή νωπά. Τα φρούτα που είναι πλούσια σε κιτρικό οξύ έχει επίσης αποδειχθεί ότι έχουν θετικό αποτέλεσμα στην πρόληψη των λίθων στα νεφρά

Προσοχή στην υπερβολική πρόσληψη ζωικής πρωτεΐνης

Μην ξεχνάτε πως η υπερβολική πρόσληψη ζωικής πρωτεΐνης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για πέτρες στους νεφρούς. Από την άλλη πλευρά, οι φυτικές πηγές πρωτεϊνών θα σας κάνουν καλό. Παραδείγματα περιλαμβάνουν τα φασόλια, τα μπιζέλια, και τις φακές.

Αν έχετε πρόβλημα με τα νεφρά σας ή σκέφτεστε να κάνετε μια μεγάλη αλλαγή στη διατροφή σας, όπως π.χ να αποκλείσετε ολόκληρες ομάδες τροφών, καλό είναι να συζητήσετε τις προσωπικές σας διατροφικές ανάγκες  με έναν γιατρό, ή με έναν διαιτολόγο.

Μοιραστείτε το