Καφές: Ποια ποσότητα ανεβάζει τη χοληστερόλη;

Σχεδόν όλοι πίνουμε καφέ μέσα στην ημέρα και κάποιοι μάλιστα επαναλαμβάνουμε αυτή τη συνήθεια πολλές φορές μέσα στην ημέρα για τα απαραίτητα αποθέματα ενέργειας που χρειαζόμαστε.

Η υπερβολή στην κατανάλωση  σε καμία περίπτωση δε συστήνεται για διάφορους λόγους υγείας, ενώ η κατανάλωση περισσότερων από έξι ποτηριών καφέ σχετίζεται με την αύξηση των λιπιδίων στο αίμα σύμφωνα με προηγούμενα ερευνητικά ευρήματα. Νεότερα στοιχεία επιβεβαιώνουν αυτά τα δεδομένα και συγκλίνουν σε δύο καθοριστικούς παράγοντες που επηρεάζουν αυξητικά τη χοληστερόλη: το φύλο και η μέθοδος παρασκευής του καφέ.

Τα στοιχεία προέρχονται από μια δεξαμενή συμμετεχόντων που έλαβαν μέρος στη  μακροχρόνια νορβηγική μελέτη με την ονομασία «Tromsø» για την περίοδο 2015-16. Αρχικά απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με την καθημερινή συχνότητα κατανάλωσης καφέ και το είδος της παρασκευής του (όπως παρασκευή με φίλτρο, με μηχανή εσπρέσο, με κάψουλες). Επιπλέον, οι ερευνητές έλαβαν υπόψη δείγματα αίματος και προσωπικά στοιχεία όπως το ύψος και το βάρος, τον τρόπο ζωής, το κάπνισμα και τη σωματική δραστηριότητα.

Με βάση την πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο “Open Heart”, οι ερευνητές θέλησαν να διαπιστώσουν πώς επηρεάζει ο καφές εσπρέσο τα επίπεδα της χοληστερόλης, συγκρίνοντάς τον με άλλους τρόπους παρασκευής και είδη καφέ, σε περίπου 20 χιλιάδες συμμετέχοντες με μέση ηλικία τα 56 έτη. Αν και οι φυσικές ουσίες του καφέ, όπως η καφεστόλη και καβεόλη, συνδέονται με την αύξηση της χοληστερόλης, ο τρόπος που επηρεάζει η μέθοδος παρασκευής του δεν ήταν ξεκάθαρος.

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα

Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν έδειξαν πως οι άντρες έπιναν περισσότερο καφέ σε σύγκριση με τις γυναίκες, με μέση κατανάλωση τα 5 φλιτζάνια και 4 τα φλιτζάνια αντιστοίχως. Η ανάλυση των δεδομένων ανέδειξε και τις διαφορές που προέκυψαν ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής και το φύλο των καταναλωτών:

  • για τους άντρες, η κατανάλωση 3-5 φλιτζανιών εσπρέσο την ημέρα συσχετίστηκε σημαντικά με αυξημένη ολική χοληστερόλη (0.16 mmol/l έναντι 0.09 mmol/l για τις γυναίκες).
  • παρόλο που ο στιγμιαίος καφές συσχετίστηκε με αύξηση της χοληστερόλης και για τα δύο φύλα, η χοληστερόλη δεν αυξήθηκε παράλληλα με τον αριθμό των φλιτζανιών που έπιναν, σε σύγκριση με εκείνους που δεν επέλεξαν τη σκόνη ή κόκκους καφέ.
  • 6 ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ φίλτρου συσχετίστηκε με 0,11 mmol/l υψηλότερη χοληστερόλη στις γυναίκες, αλλά όχι στους άνδρες, σε σύγκριση με εκείνες που δεν έπιναν φιλτραρισμένο καφέ.
  • τα 6 φλιτζάνια καφέ καθημερινά από καφετιέρα εμβόλου αύξησαν τα επίπεδα της χοληστερόλης και για τα δύο φύλα σε παρόμοιο βαθμό.

Αυτό που επισήμαναν οι ερευνητές είναι το γεγονός πως στην έρευνα δεν χρησιμοποιήθηκε ένα τυποποιημένο μέγεθος ποτηριού, καθώς οι Νορβηγοί τείνουν να πίνουν από μεγαλύτερα φλιτζάνια εσπρέσο από ότι π.χ οι Ιταλοί.

Επιπλέον, διαφορετικοί τύποι εσπρέσο, από μηχανές καφέ ή κάψουλες, ενδέχεται να διαφέρουν στην περιεκτικότητα των χημικών τους ουσιών, ενώ δεν ήταν σαφείς οι λόγοι που παρατηρήθηκαν αυτές οι διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα.

«Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ο καφές περιέχει περισσότερες από χίλιες διαφορετικές φυτοχημικές ουσίες. Η πρόσληψη κάθε ένωσης εξαρτάται επίσης από την ποικιλία των ειδών του καφέ, το καβούρδισμα, τη μέθοδο παρασκευής και το μέγεθος της μερίδας»,σχολιάσαν σχετικά οι ειδικοί.

Μοιραστείτε το