Καφές και καρκίνος παχέος εντέρου- Νέα επιστημονικά στοιχεία

Νέα επιστημονικά στοιχεία από ομάδα Ολλανδών και Βρετανών ερευνητών φέρνουν στο φως της δημοσιότητας ενδιαφέροντα δεδομένα για τον καρκίνο παχέος εντέρου και τη διατροφή. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 1.719 ασθενών με καρκίνο του εντέρου στην Ολλανδία και απέδειξε πως όσοι έπιναν τουλάχιστον δύο έως τέσσερα φλιτζάνια καφέ είχαν μικρότερο κίνδυνο υποτροπής της νόσου. Οι άνθρωποι που έπιναν περισσότερο καφέ είχαν περισσότερες πιθανότητες να μειωθεί ο κίνδυνος.

 

Η έρευνα, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο (WCRF) και δημοσιεύθηκε στο «International Journal of Cancer», αναφέρει, ότι οι ασθενείς που έπιναν τουλάχιστον πέντε φλιτζάνια την ημέρα είχαν 32% λιγότερες πιθανότητες για επανεμφάνιση του καρκίνου του εντέρου σε σχέση με εκείνους που έπιναν λιγότερα από δύο φλιτζάνια.

Με έναν παρόμοιο τρόπο, όσοι ασθενείς κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες καφέ είχαν περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης. Όσοι έπιναν τουλάχιστον δύο φλιτζάνια καφέ καθημερινά είχαν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν. Ακόμη, όσοι έπιναν τουλάχιστον πέντε φλιτζάνια είχαν κατά 29% μεγαλύτερη πιθανότητα να μειωθεί το ενδεχόμενο θανάτου.

Οι δηλώσεις των ειδικών

Η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Ellen Kampman, καθηγήτρια διατροφής και ασθενειών στο Πανεπιστήμιο Wageningen της Ολλανδίας, δήλωσε σχετικά «Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι η μελέτη αυτή δείχνει ότι η κατανάλωση τριών έως τεσσάρων φλιτζανιών καφέ μπορεί να μειώσει την επανεμφάνιση του καρκίνου του εντέρου, μίας ασθένειας, η οποία επανέρχεται σε ένα στα πέντε άτομα που διαγιγνώσκονται με αυτήν και μπορεί να έχει πολύ δυσάρεστα αποτελέσματα»

Ωστόσο, η επικεφαλής συνέχισε, επισημαίνοντας, ότι η ομάδα διαπίστωσε μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της τακτικής κατανάλωσης καφέ και της νόσου και όχι μια αιτιώδη σχέση μεταξύ τους.

 

Μοιραστείτε το