Ψυχολογία: Μήπως επαναλαμβάνουμε διαρκώς τα ίδια λάθη στη σεξουαλική μας συμπεριφορά;

Όλοι έχουμε βρεθεί κάποια στιγμή στη θέση να κάνουμε κάτι για το οποίο μετανιώσαμε, με αποτέλεσμα μετά να υποσχεθούμε στον εαυτό μας πως δεν θα το επαναλάβουμε.  Μια νέα μελέτη στον τομέα της ψυχολογίας προσπαθεί να διερευνήσει κατά πόσο η «σεξουαλική μεταμέλεια» είναι λειτουργική και αν τελικά συνεισφέρει σε οποιαδήποτε αλλαγή της συμπεριφοράς. Το ερώτημα τέθηκε από επιστημονική ομάδα που ηγείται ο καθηγητής Leif Edward Ottesen Kennair από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Επιστημών και Τεχνολογίας της Νορβηγίας (NTNU).

Η έρευνα συνέλεξε στοιχεία από τους συμμετέχοντες που απάντησαν σε ένα σχετικό ερωτηματολόγιο δύο φορές σε διάστημα 4,5 μηνών.

«Στην πλειοψηφία τους, οι άνθρωποι συνεχίζουν την ίδια σεξουαλική συμπεριφορά και το ίδιο επίπεδο μεταμέλειας για αυτήν. Επαναλαμβάνουμε, λοιπόν, αυτό που θεωρούσαμε λάθος και μετανιώνουμε εξίσου για αυτό την επόμενη φορά που θα το κάνουμε», αναφέρει ο καθηγητής, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας.

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα για άνδρες και γυναίκες

Οι απαντήσεις έδειξαν πως άνδρες και γυναίκες μπορεί να μετανιώνουν εξίσου για την συμπεριφορά τους την τελευταία φορά που βρήκαν ευκαιρία για περιστασιακό σεξ, ωστόσο οι επιλογές τους είναι συχνά τελείως διαφορετικές. Οι γυναίκες τείνουν να μετανιώνουν για το περιστασιακό σεξ με περισσότερους από έναν συντρόφους, ενώ οι άνδρες μετανιώνουν επειδή δεν εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία για περιστασιακό σε, πολύ περισσότερο σε σύγκριση με τις γυναίκες.

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, η μεταμέλεια μπορεί να έχει τελικά κάποια λειτουργία, δηλ. να επηρεάσει την συμπεριφορά μας έτσι ώστε να την τροποποιήσουμε. Για παράδειγμα, μετά από την εμπειρία αρνητικών συναισθημάτων, θα αλλάξουμε την συμπεριφορά μας προκειμένου να μειώσουμε τον κίνδυνο να ξαναζήσουμε αυτά τα συναισθήματα που δεν μας ικανοποιούν.

«Οι έρευνες έχουν βρει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν σε αυτή την θεωρία όσον αφορά στη μεταμέλεια. Υποθέτουν ότι η μεταμέλεια είναι στην πραγματικότητα ένα βοηθητικό αρνητικό συναίσθημα που τους καθοδηγεί ώστε να μην επαναλάβουν τα ίδια λάθη», εξηγούν οι επιστήμονες.

Όμως, με βάση όλα τα παραπάνω, τουλάχιστον οι γυναίκες της έρευνας δεν θα έπρεπε να κάνουν καλύτερη επιλογή συντρόφων και να καταβάλουν μεγαλύτερη προσπάθεια για σταθερό πλαίσιο σχέσεων, μιας και τη περιστασιακή ερωτική συνεύρεση δεν τους ικανοποιεί;

Τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν πως τελικά δεν μαθαίνουμε από αυτά που θεωρούμε λάθη μας. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Πιθανότατα επειδή η συμπεριφορά μας είναι ένα αποτέλεσμα της ευρύτερης συμπεριφοράς μας, δηλαδή κάτι τελείως διαφορετικό και πιο πολύπλοκο από ένα σύντομο ή παρατεταμένο αίσθημα μεταμέλειας.

Στις πιο πολλές περιπτώσεις, μόλις η ευκαιρία εμφανιστεί μπροστά μας, πιθανότατα θα αντιδράσουμε ακριβώς όπως και την προηγούμενη φορά. «Δεν αποτελεί έκπληξη για εμάς. Η μεταμέλεια είναι ευέλικτη, όχι σταθερή. Όπως χαρακτηριστικά λένε οι ψυχολόγοι, η μεταμέλεια είναι προσαρμοστική και αλλάζει σύμφωνα με τις συνθήκες», καταλήγει ο Δρ. Kennair.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Evolutionary Psychology.

Μοιραστείτε το