Αυξήθηκαν τα νέα περιστατικά καρκίνου παγκοσμίως το 2020 λόγω αλκοόλ

Η κατανάλωση αλκοόλ  σχετίζεται με πολλά προβλήματα υγείας ενώ συνδέεται και με την εμφάνιση καρκίνου. Τα νούμερα είναι κάτι παραπάνω από ανησυχητικά καθώς η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών συνδέθηκε με 740.000 νέα περιστατικά καρκίνου παγκοσμίως το 2020, δηλαδή το 4% όλων των νέων διαγνωσμένων περιστατικών.

Η Harriet Rumgay, ερευνήτρια του International Agency for Research on Cancer, δήλωσε ότι οι τάσεις δείχνουν ότι, αν και υπάρχει μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ ανά άτομο σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, η χρήση του αυξάνεται σε ασιατικές χώρες όπως στην Κίνα και την Ινδία, καθώς και στην υποσαχάρια Αφρική. Η πανδημία φαίνεται πως αύξησε την κατανάλωση αλκοόλ σε αυτές τις χώρες, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από άλλες έρευνες σχετικά με τις επιπτώσεις του lockdown.

Οι ειδικοί του International Agency for Research on Cancer ανησυχούν πως οι συνήθειες και οι νέες συμπεριφορές ως προς την κατανάλωση αλκοόλ που υιοθετήθηκαν στην πανδημία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μόνιμες, καταστρεπτικές συνήθειες. Η ειδικός σημειώνει ότι η έρευνα υπογραμμίζει τη συμβολή ακόμα και σχετικά χαμηλών επιπέδων αλκοόλ σε ποσοστά καρκίνου, γεγονός που είναι ανησυχητικό και θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπ’όψιν.

Τι έδειξαν τα στοιχεία

  • Το 77% των περιστατικών καρκίνου που συνδέονταν με το αλκοόλ ήταν άντρες και το 23% γυναίκες.
  • Οι καρκίνοι του οισοφάγου (189.700), του ήπατος (154.700) και του μαστού  (98.300) ήταν οι πιο συνήθεις και ακολουθούν του παχέος εντέρου, του ορθού, του στόματος και του φάρυγγα.
  • Η μεγάλη και η επικίνδυνη κατανάλωση ποτού συνέβαλε στα μεγαλύτερη νούμερα περιστατικών στο 47% και 39%, αντίστοιχα, αλλά η μέτρια κατανάλωση αφορούσε περίπου το 14% των περιστατικών.
  • Τα υψηλότερα ποσοστά καρκίνων σε σχέση με το αλκοόλ καταγράφηκαν στην ανατολική Ασία και την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη (6%), ενώ τα χαμηλότερα ήταν στη Βόρειο Αφρική και τη δυτική Ασία-κάτω από 1%.Ανα χώρα, τα ποσοστά ήταν υψηλότερα στη Μογγολία και χαμηλότερα στο Κουβέιτ.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο «The Lancet Oncology».

Μοιραστείτε το