Έρευνα: Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα για τις ημικρανίες

Tα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα στη διατροφή μας και βοηθούν σημαντικά τις νοητικές μας λειτουργίες. Η συγκεκριμένη κατηγορία  θρεπτικών συστατικών φαίνεται πως  συνεισφέρει και την αντιμετώπιση των πονοκεφάλων και ημικρανιών, μειώνοντας την ένταση τους.

Αυτό είναι το γενικό συμπέρασμα μιας νέας μελέτης Αμερικανών επιστημόνων, η οποία δημοσιεύθηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal» (BMJ). Τα αποτελέσματα της μελέτης δίνουν, σε πολλούς ανθρώπους που υποφέρουν από επίμονους πονοκεφάλους, έναν λόγο να αισιοδοξούν πως μέσω διατροφικών αλλαγών, θα καταφέρουν να βελτιώσουν την καθημερινότητά τους.

Αναλυτικότερα, οι ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Γήρανσης των ΗΠΑ στη Βαλτιμόρη και του Πανεπιστημίου της Β.Καρολίνα, με επικεφαλής τον δρα Κρίστοφερ Ράμσντεν, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση, μελέτησαν εκατοντάδες  ασθενείς με μέση ηλικία 38 ετών (το 88% γυναίκες), που είχαν ημικρανίες για πέντε έως 20 μέρες μέσα στο μήνα (κατά μέσο όρο τις μισές μέρες του μήνα) και επί περίπου πέντε ώρες τη μέρα.

Πώς έγινε η μελέτη και σε ποια συμπεράσματα οδήγησε

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε τρεις ομάδες και ακολούθησαν διαφορετική διατροφή επί 16 εβδομάδες. Τα άτομα που κατανάλωναν πολλά ωμέγα-3, εμφάνισαν κατά μέσο όρο λιγότερους κατά 1,3 ώρες πονοκεφάλους τη μέρα, ενώ είχαν και δύο μέρες λιγότερες με πονοκέφαλο μέσα στο μήνα. Όσοι έτρωγαν τροφές με πολλά ωμέγα-3 και, παράλληλα, με λίγα ωμέγα-6, είδαν ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση, καθώς είχαν 1,7 λιγότερες ώρες πονοκέφαλο μέσα στη μέρα και τέσσερις λιγότερες μέρες με πονοκέφαλο μέσα στο μήνα. Α

Αυτό δείχνει ότι ο καλύτερος συνδυασμός είναι να υπάρξει ταυτόχρονα αύξηση των ωμέγα-3 και μείωση των ωμέγα-6 λιπαρών οξέων. Με αυτό τον τρόπο, οι πονοκέφαλοι γίνονται λιγότερο συχνοί, αλλά επίσης πιο σύντομοι και λιγότερο επώδυνοι.

«Οι αλλαγές στη διατροφή μπορούν να προσφέρουν κάποια ανακούφιση στα εκατομμύρια των ανθρώπων που υποφέρουν από ημικρανίες και πονοκεφάλους. Οι τροφές που τρώμε, μπορούν να επηρεάσουν τον πόνο», δήλωσε ο Ράμσντεν.

Οι ημικρανίες αποτελούν πρόβλημα για εκατομμύρια ανθρώπους που βιώνουν πόνο και εξάντληση

Οι ημικρανίες είναι μια νευρολογική πάθηση που ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους  παγκοσμίως, ενώ μεγάλο ποσοστό των ασθενών δεν μπορούν να εργαστούν ή να λειτουργήσουν φυσιολογικά στη διάρκεια μιας κρίσης ημικρανίας, η οποία μπορεί να διαρκέσει από τέσσερις ώρες έως τρεις μέρες.

Οι γυναίκες 18 έως 44 ετών είναι κατ' εξοχήν επιρρεπείς σε ημικρανίες. Εκτιμάται ότι σχεδόν μία στις πέντε γυναίκες στις ανεπτυγμένες χώρες υποφέρει από ημικρανίες κατά καιρούς.

Μοιραστείτε το