Νέα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο πρόσφατο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ένωσης στο Σικάγο και δημοσιεύθηκαν στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine» μάλλον κάνουν την κατάσταση πιο σύνθετη, εγείροντας ερωτήματα για το πόσο τελικά ωφέλιμη είναι αυτή η επιλογή για την υγεία μας.
Τα αποτελέσματα στα οποία κατέληξαν ήταν ανάμικτα και δεν φαίνεται να δίνουν μια ξεκάθαρη απάντηση στο αν τελικά έχει νόημα να παίρνει κανείς τέτοια συμπληρώματα.
Η έρευνα VITAL
Η πρώτη μελέτη, με την ονομασία VITAL και με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, έγινε σε σχεδόν 26.000 υγιείς ανθρώπους, άνω των 50 ετών, οι οποίοι επί μία πενταετία έπαιρναν καθημερινά ένα γραμμάριο (τη συνήθη δοσολογία) συμπληρώματος που περιείχε έναν συνδυασμό από τα πιο δημοφιλή ωμέγα-3 (τα ΕΡΑ και DHA).
Τα αποτελέσματα έδειξαν πως δεν μειώθηκε ο κίνδυνος για εγκεφαλικό ή καρκίνο, αλλά υπήρξε μείωση του κινδύνου για έμφραγμα. Η μείωση του κινδύνου ήταν πιο ορατή σε όσους έτρωγαν λίγα ψάρια. Από την άλλη, η ίδια έρευνα -η μεγαλύτερη του είδους της έως τώρα- βρήκε ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D δεν μειώνουν τον κίνδυνο για την καρδιά, ούτε για επιθετικό καρκίνο.
Η έρευνα REDUCE-IT
H δεύτερη μελέτη, με την ονομασία REDUCE-IT, με επικεφαλής τον δρα Ντίπακ Μπατ του Νοσοκομείου Brigham & Women's της Βοστώνης, στην οποία οι περίπου 8.000 συμμετέχοντες έπαιρναν επίσης επί πέντε χρόνια καθημερινά ένα πιο ισχυρό συμπλήρωμα διατροφής (τέσσερα γραμμάρια του σκευάσματος Vascepa, το οποίο είναι ΕΡΑ σε υψηλή συγκέντρωση, τέσσερις έως οκτώ φορές μεγαλύτερη εκείνης της μελέτης VITALb), έδειξε μείωση κατά 25% των καρδιαγγειακών προβλημάτων σε ανθρώπους υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου, οι οποίοι είχαν υψηλό επίπεδο τριγλυκεριδίων και χοληστερίνης παρά τα φάρμακα (στατίνες) που έπαιρναν και από τους οποίους μερικοί είχαν ήδη πάθει ένα έμφραγμα ή εγκεφαλικό.
Tα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν έδειξαν μια μείωση κατά 20% του κινδύνου για θάνατο από καρδιακά νοσήματα , κατά 31% μείωση του κινδύνου για έμφραγμα και κατά 28% του κινδύνου για εγκεφαλικό, σε σχέση με όσους συμμετέχοντες είχαν πάρει ψευδοφάρμακο-placebo.
Όπως είναι γνωστό τα λιπαρά οξέα ωμέγα-3 βρίσκονται κυρίως στα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός και ο τόνος. Όσοι τα καταναλώνουν τονίζουν πως τα λιπαρά αυτά, μειώνουν τα τριγλυκερίδια, τη φλεγμονή και την πιθανότητα θρόμβωσης. Όμως, αν κάποιος ασθενής παίρνει ήδη αντιπηκτικά φάρμακα για το αίμα, καλό θα είναι να συζητήσει με τον γιατρό του την παράλληλη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής ωμέγα-3.


