Μήπως έχετε έλλειψη βιταμίνης D;

H βιταμίνη D είναι πολύ σημαντική για τον οργανισμό και τη φυσική ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Έχει αποδειχτεί  επιστημονικά πως η βιταμίνη D συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο οξείας λοίμωξης του αναπνευστικού, όταν δεν υπάρχει έλλειψη στον οργανισμό.

Όμως, το επιστημονικό παράδοξο των τελευταίων ετών επικεντρώνεται στο γεγονός πως, ακόμα και σε μεσογειακούς λαούς όπως οι Έλληνες, παρατηρείται σημαντική έλλειψη βιταμίνης D. Η ανεπάρκειά της μπορεί εύκολα να φανεί σε μια εξέταση αίματος, ωστόσο ο οργανισμός έχει κάποιους έμμεσους τρόπους για να μας προειδοποιήσει για την έλλειψη της συγκεκριμένης βιταμίνης. Αυτοί είναι:

Αρρωσταίνετε αρκετά συχνά

Η βιταμίνη D ελέγχει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού που καταπολεμούν τις λοιμώξεις στον οργανισμό. Γι’ αυτό και οι άνθρωποι που παρουσιάζουν ανεπάρκεια ή έλλειψη D ενδέχεται να πέφτουν συχνά «θύματα» των εποχικών ιώσεων και άλλων λοιμώξεων.

Πονάνε τα κόκαλα και η πλάτη σας

Η βιταμίνη D συμβάλει, μεταξύ άλλων, στην απορρόφηση του ασβεστίου. Ο πόνος στα οστά και την πλάτη μπορεί να υποδεικνύουν έλλειψή της στο οργανισμό, όπως φέρνουν στο φως νεότερες μελέτες.

Νιώθετε  κόπωση και πονάνε οι μύες σας (ενώ δεν έχετε ασκηθεί)

Το αδικαιολόγητο αίσθημα κόπωσης μπορεί να έχει πολλές αιτίες, όπως η έλλειψη σιδήρου, όμως και η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να είναι μία από αυτές. Μελέτες έχουν δείξει πως η ανεπάρκειά της μπορεί να προκαλέσει σοβαρή κόπωση και πονοκεφάλους που κάνουν κουραστική την καθημερινότητά σας και χαλάνε την ψυχολογία σας.

Νιώθετε κακόκεφοι χωρίς προφανή αιτία

Και η ψυχολογία μας επηρεάζεται από την έλλειψη βιταμίνης D και συχνά συνδέεται με την  εμφάνιση κατάθλιψης, ειδικότερα σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικία. Επιστημονικά στοιχεία δείχνουν πως η χορήγηση βιταμίνης D σε ανθρώπους που παρουσιάζουν έλλειψη, συμβάλει στη βελτίωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης, καθώς και τα συμπτώματα της εποχικής κατάθλιψης που παρουσιάζεται τους χειμερινούς μήνες.

Αν έχετε κάποια από αυτά τα συμπτώματα δεν σημαίνει αυτόματα πως έχετε έλλειψη βιταμίνης D στον οργανισμό σας καθώς μπορεί να κρύβονται άλλα θέματα υγείας πίσω από αυτές τις ενδείξεις. Καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας για  να προχωρήσετε στις κατάλληλες εξετάσεις.

Μοιραστείτε το