Η αποτελεσματικότητα των αντιβιοτικών μπορεί να μεταβληθεί όταν συνδυάζονται με άλλες ουσίες

Νέα ερευνητικά δεδομένα αποδεικνύουν πως η αποτελεσματικότητα των αντιβιοτικών μπορεί να μεταβληθεί, αν αυτά συνδυαστούν με άλλα φάρμακα. Αυτό το ενδεχόμενο είναι υπαρκτό ακόμα και όταν γίνεται συνδυασμός με ουσίες που υπάρχουν σε ορισμένες τροφές.

Πιο συγκεκριμένα, η ερευνητική ομάδα του του Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας (EMBL) στη Χαϊδελβέργη, με επικεφαλής τον Έλληνα δρα Αθανάσιο Τύπα, ανακοίνωσε πως μερικοί συνδυασμοί μπορούν να βλάψουν την αποτελεσματικότητα των αντιβιοτικών αλλά, αντίθετα, και να τα καταστήσουν πιο δραστικά, ικανά πλέον να νικούν την αντίσταση που αναπτύσσουν μερικά βακτήρια απέναντι στα αντιβιοτικά.

Οι ερευνητές μελέτησαν σχεδόν 3.000 φαρμακευτικούς συνδυασμούς πάνω σε τρία διαφορετικά είδη παθογόνων βακτηρίων, υλοποιώντας την πρώτη έρευνα μεγάλης κλίμακας στη  δοκιμή φαρμακευτικών συνδυασμών στο εργαστήριο πάνω σε διαφορετικά μικρόβια. Οι ειδικοί τονίζουν πως η αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια έχει πυροδοτήσει μια αυξανόμενη αντίσταση των βακτηρίων, κάνοντας τους επιστήμονες να αναζητούν και νέους συνδυασμούς υφιστάμενων φαρμάκων, προκειμένου να καταπολεμήσουν τις επικίνδυνες βακτηριακές λοιμώξεις.

Μάλιστα, έχουν καταλήξει ήδη σε 500 συνδυασμούς με βελτιωμένη δράση. Ο πιο αποτελεσματικός συνδυασμός που βρέθηκε είναι το «ζευγάρωμα» της ουσίας της βανιλίνης (δίνει στη βανίλια τη διακριτική γεύση της) με το αντιβιοτικό σπεκτινομυκίνη, το οποίο είχε ανακαλυφθεί στις αρχές της δεκαετίας του 1960 για τη θεραπεία της γονόρροιας. Το αντιβιοτικό αυτό δεν χρησιμοποιείται πια ευρέως αλλά τώρα μπορεί να γίνει πάλι χρήσιμο, σε συνδυασμό με τη βανιλίνη. Αυτό που έκανε εντύπωση στους ερευνητές είναι το γεγονός πως η βανιλίνη,, αντίθετα με τη συνέργεια που έχει με τη σπεκτινομυκίνη, όταν συνδυάζεται με άλλα αντιβιοτικά, εξασθενεί τη δράση τους.

Ο Δρ. Αθανάσιος Τύπας δήλωσε πως είναι οι κατάλληλοι φαρμακευτικοί συνδυασμοί, μπορούν να έχουν όφελος για την ανθρώπινη υγεία και να ανοίξουν νέους δρόμους για την καταπολέμηση των ανθεκτικών βακτηριακών λοιμώξεων ενώ, στο μέλλον, θα μπορούσαμε να χρησιμοποιούμε τους ανάλογους συνδυασμούς για να εμποδίζουμε επιλεκτικά τις επιβλαβείς συνέπειες των αντιβιοτικών πάνω στα υγιή βακτήρια.

Η  σχετική δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό «Nature».

Μοιραστείτε το