Έρευνα: Η έλλειψη ύπνου και οι συνέπειες της στην ψυχολογία μας

Η απώλεια ύπνου μπορεί να είναι βασική αιτία της κόπωσης και της κακής ψυχολογίας αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Ο κακός και ελλιπής ύπνος ενδέχεται να υπονομεύσει τη συναισθηματική μας λειτουργία, να μειώσει τη θετική μας διάθεση και να μας οδηγήσει σε συμπτώματα άγχους. Αυτά είναι τα γενικά συμπεράσματα μιας νέας μελέτη που δημοσίευσε η Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία στο περιοδικό «Psychological Bulletin».

Η ταυτότητα της μελέτης

Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής την Κάρα Πάλμερ από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Μοντάνα, ανέλυσε αρχικά δεδομένα από 154 μελέτες που καλύπτουν πέντε δεκαετίες με 5.715 συμμετέχοντες συνολικά. Σε όλες τις μελέτες οι ερευνητές διατάραξαν τον ύπνο των συμμετεχόντων για μία ή περισσότερες νύχτες. Σε ορισμένα πειράματα οι συμμετέχοντες παρέμειναν ξύπνιοι για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, σε άλλα τους επιτράπηκε λιγότερη ποσότητα ύπνου από την τυπική και σε μια τρίτη κατηγορία ξυπνούσαν περιοδικά καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Με την ανάλυση των δεδομένων, διαπιστώθηκε πως η απώλεια ύπνου οδήγησε σε όλες τις περιπτώσεις σε λιγότερα θετικά συναισθήματα π.χ ικανοποίηση και σε αυξημένα συμπτώματα άγχους, όπως ταχυκαρδία και αυξημένη ανησυχία.

Οι ειδικοί πάντως τονίζουν πως θα πρέπει να ληφθεί υπ’όψιν ένας περιορισμός της μελέτης , δηλ. το γεγονός πως η πλειονότητα των συμμετεχόντων ήταν νέοι ενήλικες, με μέσο όρο ηλικίας τα 23 έτη. Σύμφωνα με τους ερευνητές, μελλοντική έρευνα θα πρέπει να περιλαμβάνει μεγαλύτερο ηλικιακό δείγμα για να μελετηθεί ενδελεχώς και να κατανοηθεί καλύτερα πώς η στέρηση ύπνου επηρεάζει τους ανθρώπους σε διάφορα στάδια της ζωής τους.

 

Μοιραστείτε το