Κόκκινο κρασί- Γιατί κάποιοι ξυπνούν με πονοκέφαλο;

Eίναι γεγονός πως το κόκκινο κρασί μπορεί να προκαλέσει αδικαιολόγητους πονοκεφάλους σε όσους το προτιμούν. Πολλοί ερευνητές αναζητούν την αιτία αυτής της συνέπειας, με τον Διευθυντή του Κέντρου Κεφαλαλγίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο , Morris Levin να δηλώνει πως ««πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε επιτέλους στο σωστό δρόμο για την εξήγηση αυτού του μυστηρίου χιλιετιών. Το επόμενο βήμα είναι να εξετάσουμε τα επιστημονικά δεδομένα σε ανθρώπους που εμφανίζουν αυτούς τους πονοκεφάλους».

Κατά καιρούς οι ερευνητές έχουν εξετάσει κάθε είδους συστατικό για να βρεθεί ο «ένοχος». Οι τανίνες, τα θειώδη άλατα, τα φλαβονοειδή και οι βιογενείς αμίνες είναι όλα ύποπτα για τους αδικαιολόγητους πονοκεφάλους.

Με γνώμονα τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση «Scientific Reports», οι Αμερικανοί ερευνητές δήλωσαν ότι επικεντρώθηκαν στα φλαβονοειδή, ενώσεις που προέρχονται από τους σπόρους και τη φλούδα των σταφυλιών και συμβάλλουν στο χρώμα και τη γεύση του στόματος του κόκκινου κρασιού. Τα επίπεδα των φλαβονοειδών μπορεί να είναι 10 φορές υψηλότερα στα κόκκινα κρασιά από ό,τι στα λευκά, καθιστώντας τα ως πρωταρχικούς υποψήφιους για την πρόκληση άμεσων πονοκεφάλων.

Όταν οι άνθρωποι πίνουν κρασί, η αλκοόλη μεταβολίζεται σε οξικό άλας σε δύο στάδια. Το πρώτο μετατρέπει την αλκοόλη με τη μορφή αιθανόλης σε ακεταλδεΰδη. Το δεύτερο μετατρέπει την ακεταλδεΰδη σε οξικό άλας.

Λύθηκε το “μυστήριο”;

Οι ερευνητές, μεταξύ των οποίων και ο καθηγητής Andrew Waterhouse, ειδικός στην αμπελουργία στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Ντέιβις, έκανε αρκετές εργαστηριακές δοκιμές εστιάζοντας σε μια φλαβανόλη που ονομάζεται κουερσετίνη και περιέχεται σε όλα τα είδη φρούτων και λαχανικών (και στα σταφύλια). Θεωρείται υγιεινό αντιοξειδωτικό και είναι διαθέσιμο ακόμα και σε μορφή συμπληρωμάτων. Όμως, όταν μεταβολίζεται με το αλκοόλ μπορεί να γίνει προβληματική.

Αυτό θα μπορούσε να είναι το κλειδί για την επίλυση του μυστηρίου. Με την καταστολή του κρίσιμου ενζύμου, η τοξική ακεταλδεΰδη συσσωρεύεται στην κυκλοφορία του αίματος, πιστεύουν οι επιστήμονες. Σε υψηλά επίπεδα, αυτό προκαλεί πονοκεφάλους, ναυτία, έξαψη του προσώπου και εφίδρωση. Στην περίπτωση που κάποιος έχει ευαισθησία στους πονοκεφάλους, το κόκκινο κρασί μπορεί λοιπόν να τους προκαλέσει ενώ το ερώτημα γιατί κάποιοι επηρεάζονται περισσότερο , οι ειδικοί απαντούν πως τα ένζυμά τους μπορεί να μπλοκάρονται ευκολότερα ή μπορεί απλώς να είναι πιο ευαίσθητοι στην τοξική ακεταλδεΰδη.

«Θα είναι ενδεχομένως πολύ χρήσιμο για τους ανθρώπους που πίνουν κόκκινο κρασί να μπορούν να επιλέγουν κρασιά που είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν πονοκεφάλους», δήλωσε ο Levin. Επίσης, πρόσθεσε πως «οι οινοποιοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα ευρήματά μας για να μειώσουν την κουερσετίνη στα κρασιά τους».

Μοιραστείτε το