Άνοια & κοινωνική απομόνωση: Tι έδειξε νέα βρετανική έρευνα

Οι κοινωνικές επαφές είναι σημαντικές σε κάθε ηλικία και αποτελούν έναν βασικό παράγοντα της καλής υγείας και της ψυχικής ισορροπίας. Εύκολα, λοιπόν, κατανοεί κάποιος πως η έλλειψη κοινωνικής ζωής μπορεί να δημιουργήσει διάφορα προβλήματα σε κάποιον που ζει απομονωμένος. ‘Ένα από αυτό αφορά δομικές αλλαγές στον εγκέφαλο και αυξημένο κίνδυνο άνοιας, με βάση μεγάλη μελέτη στη Βρετανία.

Οι άνθρωποι που ζουν σε κοινωνική απομόνωση έχουν μικρότερο όγκο φαιάς ουσίας σε περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στη μνήμη και τη μάθηση, έδειξε η ανάλυση τομογραφιών. Τα συμπεράσματα ανήκουν σε ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ και άλλων ιδρυμάτων, οι οποίοι εξέτασαν δεδομένα από τομογραφίες εγκεφάλου για 30.000 άτομα που συμμετέχουν σε ευρύτερη, μακροπρόθεσμη έρευνα στη Γερμανία. Χρησιμοποίησαν τεχνικές μοντελοποίησης για να εξετάσουν την πιθανή σχέση της κοινωνικής απομόνωσης και της μοναξιάς με την άνοια κάθε αιτιολογίας.

Η μεθοδολογία της έρευνας

Αρχικά οι επιστήμονες στάθμισαν την ανάλυση για άλλους παράγοντες που επηρεάζουν την πιθανότητα άνοιας, όπως το κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, η κατάθλιψη και τα γονίδια που προδιαθέτουν για Αλτσχάιμερ και αμέσως μετά υπολόγισαν ότι ο κίνδυνος άνοιας για τα κοινωνικά απομονωμένα άτομα είναι 26% υψηλότερος κατά μέσο όρο.

Αιτία φαίνεται πως είναι η μειωμένη φαιά ουσία σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την άνοια. Και η αίσθηση της μοναξιάς φάνηκε πως είχε σχέση με την άνοια, ωστόσο η σχέση αυτή εκτιμάται ότι είναι άμεση, καθώς δεν ήταν πια στατιστικά σημαντική όταν συνεκτιμήθηκε ο παράγοντας της κατάθλιψης, η οποία εξηγεί το 75% της σχέσης ανάμεσα στη μοναξιά και την άνοια.

«Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην κοινωνική απομόνωση, η οποία είναι μια αντικειμενική κατάσταση περιορισμένων κοινωνικών δεσμών, και της μοναξιάς που είναι μια υποκειμενικά αντιληπτή κοινωνική απομόνωση….Και οι δύο εγκυμονούν κινδύνους όμως  μπορέσαμε να δείξουμε ότι είναι η κοινωνική απομόνωση, αντί το αίσθημα της μοναξιάς, που αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για μετέπειτα άνοια. Αυτό σημαίνει ότι [η κοινωνική απομόνωση] μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως προγνωστικός δείκτης ή βιοδείκτης στη Βρετανία».».» εξηγεί ο Έντμουντ Ρολς, καθηγητής Νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Ουόρουικ και μέλος της βρετανο-κινεζικής ομάδας.

Η ομάδα που υπογράφει τη μελέτη τονίζει πάντως πως όσοι έλαβαν μέρος στην έρευνα, ανέφεραν λιγότερα προβλήματα υγείας σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό και ήταν λιγότερο πιθανό να ζουν μόνοι, κάτι που σημαίνει ότι τα ευρήματα ίσως δεν ισχύουν για όλους.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο Neurology, την επιθεώρηση της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.

Μοιραστείτε το