5+1 βασικά συμπτώματα του καταρράκτη που δεν πρέπει να αγνοείτε

Ο καταρράκτης είναι συχνή οφθαλμολογική πάθηση που χαρακτηρίζεται από την προοδευτική θόλωση του εσωτερικού φακού του ματιού, η οποία και σταδιακά δημιουργεί πρόβλημα όρασης.

Η κατάσταση αυτή σχετίζεται άμεσα με την γήρανση του οργανισμού, αν και υπάρχουν και περιπτώσεις νεανικού καταρράκτη ή καταρράκτη ακόμα και σε μωρά. Μεγαλώνοντας, ο κρυσταλλοειδής φακός του ματιού αρχίζει να σκληραίνει και θολώνουν οι στοιβάδες του, με αποτέλεσμα να μη βλέπουμε πλέον καθαρά.

Η αντιμετώπιση του καταρράκτη είναι μια συνηθισμένη περίπτωση στα οφθαλμολογικά ιατρεία και αντιμετωπίζεται σήμερα με χειρουργική επέμβαση που επιτρέπει στον ασθενή να ανακτήσει σχεδόν στο 100% την όρασή του. Ωστόσο, εάν η κατάσταση παραμείνει χωρίς αντιμετώπιση μπορεί να αναπτυχθεί υψηλή πίεση στο μάτι και να οδηγήσει σε απώλεια της όρασης.

Τα πιο συχνά συμπτώματα του καταρράκτη δεν είναι άλλα από τα εξής:

Θολή όραση

Πρόκειται για το πιο συχνό σύμπτωμα του καταρράκτη που ξεκινά σταδιακά και μπορεί να μη γίνει άμεσα αντιληπτή η αλλαγή στην καθαρότητα του οπτικού πεδίου. Με τον καιρό, καθώς η κατάσταση επιδεινώνεται, μειώνεται η ποσότητα του φωτός που φτάνει στον αμφιβληστροειδή χιτώνα και γίνεται ιδιαίτερα δύσκολη η όραση το βράδυ και η οδήγηση τη νύχτα.

Διπλωπία

Κάποιες φορές ο καταρράκτης μπορεί να προκαλέσει διπλωπία, δηλ. να βλέπετε τα αντικείμενα διπλά. Το σύμπτωμα αυτό μπορεί να αφορά το ένα ή και τα δύο μάτια.

Δυσκολία στην ανάγνωση

Είναι πολύ συνηθισμένο να καταφεύγει κάποιος στον οφθαλμίατρο για να του συνταγογραφήσει νέα γυαλιά  καθώς δυσκολεύεται να διαβάσει. Καθώς ο καταρράκτης είναι πιο συνηθισμένος στις μεγαλύτερες ηλικίες, αρχικά ο ασθενής μπορεί να αποδώσει τη δυσκολία αυτή σε επιδείνωση της πρεσβυωπίας, όμως ο ειδικός μπορεί να διαγνώσει τη αιτία αυτής της αλλαγής.

Ευαισθησία στο φως

Στην αρχική φάση μπορεί να διαπιστώνετε αλλαγές στην όραση υπό έντονο φως, π.χ. μια πολύ ηλιόλουστη ημέρα. Ακόμη όμως και το έντονο φως σε εσωτερικούς χώρους που μπορεί να μην ενοχλούσε, τώρα μπορεί να γίνει ενοχλητικό.

Αλλαγές στο πως αντιλαμβάνεστε τα χρώματα

Οι άνθρωποι με καταρράκτη μπορεί να βλέπουν λιγότερο έντονα και "ζωντανά" τα χρώματα. Σταδιακά τα χρώματα αποκτούν μία κιτρινωπή απόχρωση η οποία μπορεί αρχικά να μην γίνει αντιληπτή κατευθείαν αλλά θα καταλάβετε τη διαφορά όταν θα χειρουργήσετε τον καταρράκτη.

Δυσκολεύεστε στη νυχτερινή οδήγηση

Πολλές φορές ο καταρράκτης δημιουργεί ανισορροπία ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι και αυτό θα σας κάνει δύσκολη την οδήγηση κατά τις βραδινές ώρες.

Μοιραστείτε το