Κορωνοϊός: Κανόνες καθαριότητας και απολύμανσης για τα ρούχα

Η μετάδοση του νέου κορωνοϊού είναι ένα ζήτημα που απασχολεί όλους το τελευταίο διάστημα και οι ειδικοί επιμένουν πως τα σωστά μέτρα υγιεινής μπορεί να βοηθήσουν στη μη περαιτέρω διασπορά του ιού.

 Με βάση στοιχεία που έχουν προκύψει από τη συστηματική μελέτη άλλων παρόμοιων ιών (δηλ.SARS και MERS), η εξάπλωση από άτομο σε άτομο συμβαίνει συχνότερα όταν υπάρχει στενή επαφή (δηλαδή απόσταση κάτω των 2 μέτρων του ενός από τον άλλον).

Όπως γνωρίζουμε, ο κύριος τρόπος μετάδοσης συμβαίνει μέσω σταγονιδίων από το στόμα (αναπνοή, βήχας, φτέρνισμα). Η μετάδοση του νέου κορωνοϊού από επιφάνειες μολυσμένες με τον ιό έχει επίσης τεκμηριωθεί, αν και ακόμα μελετάται πόση ώρα μπορεί να μείνει ο ιός ζωντανός σε αυτές τις επιφάνειες (ανάλογα το υλικό της κάθε επιφάνειας).

Τι συμβαίνει όμως με τα ρούχα και κλινοσκεπάσματα στο σπίτι μας; Ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές για ορθότερο τρόπο καθαριότητας την εποχή του νέου κορωνοϊού:

  • Να φοράτε γάντια μιας χρήσης όταν χειρίζεστε βρώμικα ρούχα από έναν άρρωστο και στη συνέχεια απορρίψτε τα μετά από κάθε χρήση σε κλειστό κάδο.
  • Εάν χρησιμοποιείτε επαναχρησιμοποιήσιμα γάντια, αυτά τα γάντια πρέπει να προορίζονται αποκλειστικά για καθαρισμό και απολύμανση ρούχων κι επιφανειών από τον COVID-19 και όχι για άλλους σκοπούς μέσα στο σπίτι σας.
  • Να μη ξεχνάτε να πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι, αμέσως μετά την αφαίρεση των γαντιών.Εάν δεν χρησιμοποιείτε γάντια κατά τον χειρισμό βρώμικων ρούχων, φροντίστε να τα πλύνετε καλά αργότερα και να απολυμάνετε.
  • Εάν είναι εφικτό, μην τινάζετε τα βρώμικα ρούχα. Αυτό θα ελαχιστοποιήσει τη διασπορά του ιού μέσω του αέρα.
  • Να κάνετε τις πλύσεις σύμφωνα με τις οδηγίες και, όπου είναι εφικτό, να τα πλένετε σε όσο πιο ζεστό νερό γίνεται, χωρίς φυσικά να ρισκάρετε να καταστραφούν τα ρούχα σας. Στη συνέχεια πρέπει να στεγνώνετε τα ρούχα πλήρως,κατά προτίμηση στον αέρα ή τον ήλιο.
  • Ειδικά σε υψηλές θερμοκρασίες του πλυντρίου, τα ρούχα από έναν άρρωστο μέσα στο σπίτι μπορούν να πλυθούν μαζί με εκείνα άλλων ανθρώπων χωρίς κανένα πρόβλημα.
Μοιραστείτε το