Ζεστό νερό: Γιατί κάποιοι ισχυρίζονται πώς κάνει καλό;

Η κατανάλωση συγκεκριμένων ποσοτήτων νερού είναι το πιο σημαντικό βήμα για την ενυδάτωση του οργανισμού, σε καθημερινή βάση. Το νερό βοηθά επίσης τα κύτταρα του οργανισμού να απορροφούν θρεπτικά συστατικά και να καταπολεμούν τις λοιμώξεις.

Είναι γνωστό μάλιστα πως οι Ιάπωνες καταφεύγουν καθημερινά σε μερικά ποτήρια με ζεστό νερό καθώς θεωρούν πως αυτή η συνήθεια έχει θεαματικά αποτελέσματα τόσο στην αποτοξίνωση όσο και σε κάποια ζητήματα υγείας, όπως π.χ των ασθενειών των νεφρών, του ουροποιητικού συστήματος, των νευρικών διαταραχών, κ.α . Μάλιστα οι κάτοικοι της Ιαπωνίας, σε αντίθεση με τους ανθρώπους από τον δυτικό κόσμο, σχεδόν ποτέ δεν καταναλώνουν κρύο ή παγωμένο νερό όταν τρώνε.

Δεν υπάρχει εύρος επιστημονικών στοιχείων για την ευεργετική (ή όχι) κατανάλωση ζεστού νερού, ωστόσο θεωρείται ένας φυσικός τρόπος για καλή υγεία και ευεξία. Πιο συγκεκριμένα όσοι έχουν αυτήν τη συνήθεια, υποστηρίζουν τα εξής:

To ζεστό νερό βοηθά στην καλύτερη πέψη

Όταν ένα άτομο δεν πίνει αρκετό νερό, το λεπτό έντερο απορροφά το μεγαλύτερο μέρος του νερού, που καταναλώνεται από ό,τι τρώτε. Αυτό προκαλεί αφυδάτωση και μπορεί να κάνει πιο δύσκολη τη  λειτουργία του εντέρου και να προκαλέσει χρόνια δυσκοιλιότητα και άλλα προβλήματα, όπως αιμορροΐδες και φούσκωμα.

Το ζεστό νερό βοηθάει τον οργανισμό να αφομοιώσει το φαγητό γρηγορότερα σε σύγκριση με το κρύο νερό. Μειώνει τον κίνδυνο δυσκοιλιότητας υποστηρίζοντας τις τακτικές κινήσεις του εντέρου.

Βοηθά και στην αποτοξίνωση του οργανισμού

Πολλοί υποστηρίζουν ότι το ζεστό νερό μπορεί να βοηθήσει το σώμα να αποτοξινωθεί. Όταν το νερό είναι αρκετά ζεστό, ώστε να αυξήσει την εσωτερική θερμοκρασία σώματος ενός ατόμου, μπορεί να προκαλέσει εφίδρωση, η οποία απομακρύνει τις τοξίνες από το σώμα.

Βελτιώνει και την κυκλοφορία αίματος

Το ζεστό νερό είναι αγγειοδιασταλτικό. Αυτό σημαίνει ότι διευρύνει τη διάμετρο των αιμοφόρων αγγείων, βελτιώνοντας την κυκλοφορία του αίματος και έτσι χαλαρώνουν οι μύες. Πάντως, οι επιστημονικές μελέτες δεν έχουν συνδέσει άμεσα το ζεστό νερό με την μακροπρόθεσμη βελτίωση στο κυκλοφορικό.

Είναι καλή συνήθεια για όσους κάνουν δίαιτα

Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση περισσότερου νερού  βοηθά ένα άτομο με τον έλεγχο του βάρους καθώς αυξάνει το αίσθημα πληρότητας. Το νερό βοηθάει επίσης το σώμα να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά και να απομακρύνει τα απόβλητα.

Καταπολεμάει το κρυολόγημα και βελτιώνει την υγεία των ρινικών κόλπων

Η θερμότητα που εφαρμόζεται στα ιγμόρια μπορεί να μετριάσει την πίεση που προκαλείται από κρυολογήματα και ρινικές αλλεργίες. Επίσης, θα γνωρίζετε πως το πόσιμο ζεστό νερό κάνει την βλέννα να κινηθεί (και άρα να αποβληθεί) πιο γρήγορα. Αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση ζεστού νερού μπορεί να ενθαρρύνει τον βήχα και το φύσημα της μύτης, άρα και να σας κάνει να νιώσετε ανακούφιση.

Σε κάθε περίπτωση, αν πρέπει για λόγους υγείας να προσέξετε τη διατροφή σας ή λαμβάνετε συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή, θα πρέπει να συζητάτε με τον γιατρό σας κάθε αλλαγή στο διατροφικό σας πλάνο.

Μοιραστείτε το