Πρόωρος τοκετός: Για ποια νόσο αυξάνει τον κίνδυνο;

Ο πρόωρος τοκετός αποτελεί ένα ερευνητικό πεδίο στο οποίο επιστήμονες πολλών ειδικοτήτων, προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν τι σημαίνει η προωρότητα για την υγεία των παιδιών που γεννιούνται νωρίς.  Με βάση μια ομάδα Αμερικανών και Σουηδών επιστημόνων, η προωρότητα συνδέεται με την αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 1 και 2 στα παιδιά αλλά και στους νέους ενήλικες. Μάλιστα τόνισαν πως ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για τα κορίτσια.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Κέισι Κραμπ της Ιατρικής Σχολής Icahn του Όρους Σινά στη Νέα Υόρκη, δημοσιεύσαν τα στοιχεία της μελέτης που εκπόνησαν  στο περιοδικό «Diabetologia» της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη, αφού μελέτησαν στοιχεία για σχεδόν 4,2 εκατομμύρια τοκετούς σε διάστημα 40 ετών.

Τι έδειξαν οι αναλύσεις;

Τα 27.512 παιδιά (το 0,7%) διαγνώστηκαν με διαβήτη τύπου 1, ενώ τα 5.525 με διαβήτη τύπου 2 (το 0,1%). Διαπιστώθηκε ότι η πρόωρη γέννηση (πριν την 37η εβδομάδα) σχετίζεται με κατά 21% αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 1 και κατά 26% για διαβήτη τύπου 2 σε άτομα έως 18 ετών. Στις ηλικίες 18 έως 43 ετών, η γέννηση με πρόωρο τοκετό σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο κατά 24% και 49% για διαβήτη τύπου 1 και 2 αντίστοιχα.

H καινούρια μελέτη επιβεβαιώνει και παλαιότερα στοιχεία με βάση τα οποία έχει αποδειχτεί πως η πρόωρη γέννα συνδέεται με πρώιμη ανάπτυξη αντοχής στην ινσουλίνη (ινσουλινοαντίσταση), πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη. Τα αγόρια που έχουν γεννηθεί πρόωρα, έχουν περίπου 20% μεγαλύτερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 1, ενώ τα κορίτσια 30%. Για το διαβήτη τύπου 2, ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη έως τα 18 φθάνει το 60% για τα κορίτσια που είχαν γεννηθεί με πρόωρο τοκετό. Στις μεγαλύτερες ηλικίες (18 έως 43 ετών), ο κίνδυνος διαβήτη τύπου 2 είναι 75% στις γυναίκες, έναντι 28% των ανδρών.

Στο ερώτημα ποια μπορεί να είναι η επιστημονική εξήγηση πίσω από αυτή τη συσχέτιση οι ειδικοί τονίζουν πως θεωρούν ότι η πρόωρη γέννηση διακόπτει και περιορίζει την παραγωγή στο πάγκρεας των κυττάρων βήτα που παράγουν ινσουλίνη. Επισήμαναν επίσης πως όσοι έχουν γεννηθεί με πρόωρο τοκετό θα πρέπει να είναι περισσότερο υποψιασμένοι και να κάνουν τακτικούς ελέγχους για σακχαρώδη διαβήτη.

Μοιραστείτε το