Υπόταση: Συμπτώματα και αντιμετώπιση

H υπόταση, δηλ. η χαμηλή αρτηριακή πίεση, σηματοδοτεί τη χαμηλή ροή του αίματος προς τα όργανα του σώματος. Αυτή η κατάσταση μπορεί να εξελιχθεί επικίνδυνα και να δημιουργήσει βλάβες στα όργανα ενώ σε ακραίες περιπτώσεις  ο οργανισμός μπορεί να επέλθει σε κατάσταση σοκ.

H υπόταση μπορεί να γίνει αφορμή για εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιακές προσβολές και νεφρική ανεπάρκεια, ως αποτελέσματα του υποτασικού σοκ και, όπως αντιλαμβάνεται κανείς, να στοιχίσουν ακόμα και τη ζωή στο άτομο που το υπέστη.

Τα βασικά συμπτώματα που χαρακτηρίζουν την υπόταση, τα οποία καλό είναι να γνωρίζετε, είναι τα ακόλουθα:

 • Ζάλη και ναυτία
 • Τάση λιποθυμίας
 • “Σκοτείνιασμα” στην όραση
 • Εμβοές, δηλ. το “κουδούνισμα” στα αυτιά
 • Κρύα ή/και υγρά χέρια και πόδια
 • Ευαισθησία στο φως και τον θόρυβο
 • Αίσθηση κόπωσης και αδυναμίας

Αρτηριακή πίεση: Γνωρίζετε τα φυσιολογικά επίπεδα;  

Οι τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές των ειδικών προσδιορίζουν την φυσιολογική αρτηριακή πίεση, στις τιμές έως και 120/80 mm Hg. Αυτό σημαίνει ένδειξη 120 και κάτω για την συστολική πίεση και 80 και κάτω για την διαστολική πίεση. Aυτό όμως που δεν θέλουν οι ειδικοί να ξεχνάμε είναι πως κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και τα όρια δεν είναι πάντα απόλυτα.  Ορισμένοι ειδικοί ορίζουν την χαμηλή πίεση του αίματος όταν πέφτει κάτω από τα 90 mm Hg συστολικής πίεσης και τα 60 mm Hg διαστολικής πίεσης. Αρκεί και η μία από τις δύο ενδείξεις να είναι κάτω από αυτά τα όρια, για να θεωρηθεί ότι όντως έχετε χαμηλή πίεση.

Το γεγονός όμως για το οποίο όλοι οι ειδικοί προειδοποιούν πως η απότομη πτώση της αρτηριακής πίεσης μπορεί να εξελιχθεί πολύ επικίνδυνα. Μια αλλαγή σε επίπεδο μόλις 20 mm Hg (π.χ. από 110 σε 90 mm Hg συστολικής πίεσης) μπορεί να προκαλέσει ζάλη και λιποθυμία, επειδή ο εγκέφαλος δεν λαμβάνει αρκετό αίμα.

Οδηγίες για να βοηθήσετε κάποιον με υπόταση

 • Αν διαπιστώσετε πως σε κάποιον δίπλα σας «έπεσε η πίεση» όπως συνηθίζουμε να λέμε, προσπαθήστε να του δώσετε λίγο νερό. Αν μπορείτε να βρείτε, δώστε του να πιεί ένα από τα αθλητικά ποτά που αναπληρώνουν άμεσα μέταλλα και θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό.
 • Προσπαθήστε να βρείτε ένα τρόφιμο με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι που αυξάνει τον όγκο του αίματος και έτσι θα αυξήσει την πίεση του αίματος γρήγορα.
 • Προσπαθήστε να βοηθήσετε το άτομο να σηκωθεί λίγο και να κάνει μερικά βήματα καθώς  τα να μείνει κάποιος ξαπλωμένος για μεγάλο χρονικό διάστημα ή το να κάθεται σε μία θέση για πολύ ώρα είναι γνωστό ότι μειώνει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης. Η κίνηση θα βοηθήσει να αυξηθεί η πίεση του αίματος.
 • Αν δείτε πως το άτομο αυτό δεν συνέρχεται και η κατάσταση χειροτερεύει, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιον γιατρό ή να μεταφέρετε το άτομο αυτό στο πλησιέστερο νοσοκομείο.
Μοιραστείτε το