Ποια καθημερινή διατροφική συνήθεια αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού στις γυναίκες;

Tα αναψυκτικά είναι μια δημοφιλής επιλογή σε πολλές ηλικίες, οι ειδικοί όμως δεν παύουν να προειδοποιούν για τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν από την συχνή κατανάλωσή τους. Εκτός από τα προβλήματα βάρους και τον διαβήτη, διαπιστώθηκε πως η καθημερινή κατανάλωση αναψυκτικών με γλυκαντικές ουσίες αυξάνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο στον γυναικείο πληθυσμό που βρίσκεται στην περίοδο μετά την εμμηνόπαυση.

Αυτό το συμπέρασμα δημοσίευσε η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρία, στο επιστημονικό περιοδικό «Stroke». Τα στοιχεία της έρευνας βασίστηκαν σε δείγμα 81.714 μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών ηλικίας 50-79 ετών και οι οποίες παρακολουθήθηκαν  κατά μέσο όρο για 11,9 χρόνια. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί πως τα στοιχεία που συλλέχθηκαν δεν περιείχαν πληροφορίες για το είδος των τεχνητών γλυκαντικών που περιείχαν τα αναψυκτικά. Επίσης, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ο κίνδυνος αφορά κυρίως το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που βάζει στο μικροσκόπιο τη σχέση των ροφημάτων ευρείας κατανάλωσης (με γλυκαντικά) και την πιθανότητα για συγκεκριμένου τύπου εγκεφαλικού επεισοδίου, σε έναν μεγάλο πληθυσμό γυναικών. Η ημερήσια κατανάλωση δύο ή περισσότερων αναψυκτικών υπερδιπλασίαζε τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε γυναίκες με ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου ή διαβήτη, καθώς και σε παχύσαρκες γυναίκες χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου ή διαβήτη.

Και άλλες έρευνες στο παρελθόν τονίζουν τον κίνδυνο για την υγεία από την καθημερινή συνήθεια της κατανάλωσης αναψυκτικών. Πιο συγκεκριμένα, η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης έχει αναδείξει το θέμα με μελέτες που βασίσθηκαν στην ανάλυση στοιχείων για περίπου 4.000 ανθρώπους άνω των 30 ετών, στο πλαίσιο της μακρόχρονης έρευνας στην πόλη Φράμινγκχαμ (Framingham Heart Study), η οποία πλέον μελετά τα παιδιά και τα εγγόνια των πρώτων εθελοντών του 1948.

Η ενδελεχής έρευνα τους απέδειξε πως όσοι συνηθίζουν να καταναλώνουν κάθε ημέρα ένα τουλάχιστον αναψυκτικό διαίτης ή με τεχνητά γλυκαντικά, όπως η φρουκτόζη, έχουν σχεδόν τριπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν άνοια λόγω Αλτσχάιμερ ή να πάθουν ισχαιμικού τύπου εγκεφαλικό επεισόδιο, σε σχέση με όσους δεν είχαν τέτοιες συνήθειες στην καθημερινή τους διατροφή.

Μοιραστείτε το