Γνωρίζετε ποιο μπαχαρικό ανακουφίζει από τον πόνο στις αρθρώσεις;

Ο πόνος στις αρθρώσεις είναι ίσως το πιο συχνό πρόβλημα, ειδικά, των ανθρώπων που μεγαλώνουν και διαπιστώνουν πως κάποιες κινήσεις μπορεί να γίνουν επώδυνες. O πόνος δεν αποκλείεται να εξελιχθεί σε μια μόνιμη κατάσταση που δυσκολεύει την καθημερινότητα, ενδέχεται όμως να αποτελέσει μια ήπια, παροδική κατάσταση.

Εκτός από τη φυσιολογική φθορά των αρθρώσεων που προκαλεί η πάροδος των ετών, ο πόνος μπορεί να προέρχεται από τραυματισμούς ή από διάφορες ασθένειες όπως η οστεοαρθρίτιδα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα κ.α. και να επηρεάσει διάφορα μέρη του σώματος, με πιο συνηθισμένα το ισχίο, τον ώμο και το γόνατο.

Συνήθως οι γιατροί συνταγογραφούν διάφορα μη-στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, που μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση, ενώ οι σοβαρές περιπτώσεις απαιτούν ισχυρότερα φάρμακα. Πέρα από τις αδιαμφισβήτητες ιατρικές οδηγίες, υπάρχει και μια φυσική λύση που έχει αποδειχτεί πως συμβάλλει σημαντικά στην μείωση του πόνου σε άτομα με αρθρίτιδα. Πρόκειται για τον δημοφιλή  κουρκουμά. Το μπαχαρικό αυτό περιέχει κουρκουμίνη, την ουσία που του δίνει το χαρακτηριστικό έντονο κίτρινο χρώμα του, αλλά είναι και εξαιρετικά ωφέλιμη για την υγεία μας.

Η ουσία αυτήν είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και έχει αντιφλεγμονώδεις και αντισηπτικές ιδιότητες και, λόγω αυτής της ιδιότητας, μπορεί να ανακουφίσει από τον πόνο στις αρθρώσεις και από τους μυϊκούς πόνους. Μερικοί γιατροί συμβουλεύουν τους ασθενείς τους να λαμβάνουν κουρκουμά σε μορφή συμπληρώματος, που συνήθως συνδυάζεται με μια ένωση που ονομάζεται πιπερίνη (βρίσκεται στο μαύρο πιπέρι), η οποία βοηθά στην απορρόφηση της κουρκουμίνης. Οι περισσότεροι ειδικοί συμβουλεύουν ως δοσολογία τα 250 mg έως 500 mg κουρκούμης σε κάψουλες 3 φορές την ημέρα, αλλά η κατάλληλη δοσολογία είναι πάντα ζήτημα του γιατρού και εξαρτάται από την περίπτωση που εξετάζεται κάθε φορά.

Μερικά χρήσιμα στοιχεία

Για καλύτερη απορρόφηση του κουρκουμά, θα πρέπει να συνδυάζεται με λάδι ή με άλλες ουσίες, όπως το μαύρο πιπέρι και η πιπερόριζα. Αρκούν 1-2 κουταλάκια του γλυκού την ημέρα για να πάρετε τα οφέλη το κουρκουμά, χωρίς αρνητικές παρενέργειες.

Κάτι άλλο που ίσως δεν γνωρίζετε είναι πως ο κουρκουμάς μπορεί να εφαρμοστεί και τοπικά, φτιάχνοντας μια πάστα από 2 κουταλιές της σούπας σκόνη κουρκουμά με μία ή περισσότερες κουταλιές της σούπας λάδι καρύδας. Αμέσως μετά εφαρμόζετε την πάστα στην περιοχή που πονάει, τυλίγετε την άρθρωση με μια μεμβράνη και την σκεπάζετε με ένα θερμαινόμενο μαξιλάρι για 20-30 λεπτά. Θα σας ανακουφίσει σίγουρα ενώ δεν θα πρέπει να σας ανησυχεί το κικρινωπό χρώμα που αφήνει στο δέρμα σας καθώς απομακρύνεται με νερό και σαπούνι.

Μοιραστείτε το