Εμβόλιο κατά της ελονοσίας: Αναμένεται σύντομα να ξεκινήσει ο εμβολιασμός σε παιδιά στην Αφρική 

Το εμβόλιο για την ελονοσία είναι δοκιμασμένο και ασφαλές και αναμένεται να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ασθένειας που προκαλεί τον θάνατο σχεδόν μισού εκατομμυρίου παιδιών κάτω των πέντε ετών στην Αφρική, κάθε χρόνο. 

Οι δόσεις αναμένεται να φθάσουν σε 12 χώρες το τελευταίο τρίμηνο του 2023. «Αυτό το εμβόλιο έχει τη δυνατότητα να επιδράσει σημαντικά στην καταπολέμηση της ελονοσίας και, όταν αναπτυχθεί ευρέως μαζί με άλλες παρεμβάσεις, μπορεί να αποτρέψει δεκάδες χιλιάδες θανάτους κάθε χρόνο», δήλωσε ο Ταμπάνι Μαπόσα, Διευθύνων Σύμβουλος της Gavi για την υλοποίηση προγραμμάτων ανά χώρα.

Οι πρώτες 18 εκατομμύρια δόσεις του πρώτου εμβολίου θα διατεθούν στις χώρες όπου ο κίνδυνος να νοσήσουν και να πεθάνουν παιδιά από την ελονοσία είναι υψηλότερος, σύμφωνα με την  ανακοίνωση της παγκόσμιας συμμαχίας εμβολίων Gavi, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και της Unicef. Το εμβόλιο, με την ονομασία RTS,S/AS01, κηρύχθηκε «ασφαλές και αποτελεσματικό» στη μείωση των θανάτων και των σοβαρών ασθενειών, αφού χορηγήθηκε σε 1,7 εκατομμύρια παιδιά στη Γκάνα, την Κένυα και το Μαλάουι από το 2019.

Οι χώρες που θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός

Το εμβόλιο πρόκειται να διανεμηθεί αρχικά στο Μπενίν, την Μπουρκίνα Φάσο, το Μπουρούντι, το Καμερούν, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, τη Λιβερία, τον Νίγηρα, τη Σιέρα Λεόνε και την Ουγκάντα. Οι δόσεις αναμένεται να φθάσουν το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και οι εμβολιασμοί θα αρχίσουν από τις αρχές του 2024. 

«Σχεδόν κάθε λεπτό, ένα παιδί κάτω των 5 ετών πεθαίνει από ελονοσία. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, αυτοί οι θάνατοι ήταν προβλέψιμοι και θεραπεύσιμοι αλλά η εξάπλωση αυτού του εμβολίου θα δώσει στα παιδιά, ιδίως στην Αφρική, ακόμη περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν. Καθώς αυξάνεται η προσφορά, ελπίζουμε ότι ακόμη περισσότερα παιδιά θα μπορούν να επωφεληθούν από αυτή τη σωτήρια πρόοδο», δηλώνουν σχετικά οι ειδικοί.

Η Δρ Κέιτ Ο’ Μπράιαν, διευθύντρια ανοσοποίησης, εμβολίων και βιολογικών προϊόντων στον ΠΟΥ, δήλωσε ότι το εμβόλιο αποτελεί σημαντική ανακάλυψη για τις κοινότητες που πλήττονται από την ελονοσία.

«Η υψηλή ζήτηση για το εμβόλιο και η μεγάλη εμβέλεια του παιδικού εμβολιασμού θα αυξήσει την ισότητα πρόσβασης στην πρόληψη της ελονοσίας και θα σώσει πολλές ζωές. Θα εργαστούμε ακούραστα για να αυξήσουμε την προσφορά μέχρι να έχουν πρόσβαση όλα τα παιδιά που διατρέχουν κίνδυνο», δεσμεύτηκε η Ο’ Μπράιαν.

 

Μοιραστείτε το