Έρευνα: Πώς μια γυναικεία ορμόνη δρα προστατευτικά ενάντια στην ψωρίαση;

H σοβαρή ψωρίαση αποτελεί ένα αυτοάνοσο δερματικό νόσημα που ταλαιπωρεί περισσότερο τον ανδρικό πληθυσμό σε σχέση με τον γυναικείο, χωρίς να είναι σαφές γιατί υπάρχει αυτή η διαφοροποίηση στα δυο φύλα. Στην πάθηση αυτή τα δερματικά κύτταρα-τα κερατινοκύτταρα-, δημιουργούν τα χαρακτηριστικά «μπαλώματα», τις ψωριασικές πλάκες, που αποβάλλονται από το σώμα με τη μορφή νιφάδων ή λεπιών και προκαλούν φαγούρα. Τα πιο συνηθισμένα σημεία όπου εμφανίζονται αυτά τα χαρακτηριστικά συμπτώματα είναι οι  αγκώνες, τα γόνατα, το κρανίο, οι παλάμες και τα πέλματα.

Η ψωρίαση είναι μια πολυπαραγοντική ασθένεια που μπορεί να οφείλεται σε  διάφορους παράγοντες γενετικούς, ανοσολογικούς, περιβαλλοντικούς αλλά και ψυχολογικούς. Η νόσος δεν είναι κολλητική και πολλές φορές οφείλεται σε γενετική ή κληρονομική προδιάθεση. Άλλοι παράγοντες κινδύνου ψωρίασης είναι το κάπνισμα, η έκθεση στον ήλιο, κάποια φάρμακα, το στρες κ.α.

Μια νέα έρευνα από ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου στο Κιότο της Ιαπωνίας έβαλε στο επίκεντρο την οιστραδιόλη , μια γυναικεία ορμόνη, η οποία φαίνεται πως καταστέλλει την ψωρίαση και δρα προστατευτικά (ανάμεσα στα άλλα σημαντικά που αφορούν η δράση της).

«Τα αποτελέσματά μας όχι μόνο αποκάλυψαν τους μοριακούς μηχανισμούς των διαφορών μεταξύ των φύλων στην ψωρίαση, αλλά έριξαν νέο φως στην κατανόησή μας για τον ρόλο της οιστραδιόλης», δήλωσε ο Δρ Tetsuya Honda από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Hamamatsu, ο οποίος προηγουμένως βρισκόταν στο Πανεπιστήμιο του Κιότο.

Τα στάδια της έρευνας και τα συμπεράσματα

Αρχικά η ομάδα των ερευνητών μελέτησε μια σειρά από θηλυκά ποντίκια χωρίς ωοθήκες, τα οποία λάμβαναν συμπληρώματα οιστραδιόλης ή placebo. Σε αντίθεση με τα «φυσιολογικά» ποντίκια της ομάδας ελέγχου, τα τροποποιημένα πειραματόζωα χωρίς ωοθήκες που εκκρίνουν οιστραδιόλη έδειξαν συμπτώματα σοβαρής δερματικής φλεγμονής.

Μόλις σε αυτά τα ποντίκια χορηγήθηκε οιστραδιόλη, η παραγωγή των κυτοκινών IL-17A και IL-1β στα ουδετερόφιλα και μακροφάγμα ανοσοκύτταρα αντιστράφηκε, μειώνοντας τη φλεγμονή. Αυτή η επίδραση παρατηρήθηκε επίσης εργαστηριακά σε ανθρώπινα ουδετερόφιλα κύτταρα in vitro. Οι επιστήμονες παρατήρησαν, με μεγάλο ενδιαφέρον πως η έλλειψη οιστρογονικών υποδοχέων στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος κατέστειλε τη δράση της οιστραδιόλης έναντι των κυτοκινών και κατέληξαν στο τελικό συμπέρασμα πως η οιστραδιόλη καταστέλλει την ψωριασική φλεγμονή ρυθμίζοντας τα ουδετερόφιλα και μακροφάγα κύτταρα και τελικά προστατεύει το δέρμα από τη σοβαρή φλεγμονή της ψωρίασης.

Μοιραστείτε το