Ποιος δημοφιλής χυμός μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε τις φλεγμονές και το οξειδωτικό στρες;

Ο χυμός πορτοκάλι είναι μια εξαιρετική επιλογή στη διατροφή μας, όταν αναζητάμε κάτι δροσιστικό αλλά και θρεπτικό, γεμάτο βιταμίνες. Μια νέα μελέτη  φέρνει στη δημοσιότητα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο 100% φυσικός χυμός πορτοκάλι έχει τη δυνατότητα να συμβάλει στην καταπολέμηση της φλεγμονής και του οξειδωτικού στρες στους ενηλίκους.

Η νέα έρευνα πραγματοποιήθηκε από ομάδα επιστημόνων και ειδικών από τα Πανεπιστήμια Tufts και George Mason και τα ευρήματά τους έδειξαν πως η κατανάλωση 100% φυσικού χυμού πορτοκάλι μειώνει σημαντικά την ιντερλευκίνη 6 -δείκτη της φλεγμονής- τόσο στους υγιείς ενήλικες όσο και στα άτομα υψηλού κινδύνου. Επίσης, μειώθηκαν δύο ακόμη δείκτες που σχετίζονται με την πρόκληση φλεγμονών και οξειδωτικού στρες.

Οι χρόνιες φλεγμονές μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την πρόκληση ή την εξέλιξη ορισμένων χρόνιων παθήσεων, μεταξύ των οποίων οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης. Οι ειδικοί έχουν ήδη χρησιμοποιήσει αυτά τα αποτελέσματα για να επεκτείνουν το φάσμα της εργασίας τους σε μια μεγαλύτερη κλινική δοκιμή σχετικά με τα οφέλη της κατανάλωσης 100% φυσικού χυμού πορτοκαλιού, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη του 2021.

«Γνωρίζουμε ότι ο 100% φυσικός χυμός πορτοκάλι περιέχει διάφορα θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη C, καθώς και ωφέλιμες βιοενεργές ενώσεις που έχουν την προοπτική να μειώσουν τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες. Η επανεξέταση αυτή μάς λέει ότι κάποιες μελέτες βρίσκουν οφέλη στον 100% φυσικό χυμό πορτοκάλι, αλλά χρειαζόμαστε περισσότερα δεδομένα και μεγαλύτερες, καλά σχεδιασμένες μελέτες για να φτάσουμε σε πιο οριστικά συμπεράσματα», εξηγεί ο Gail Rampersaud, διατροφολόγος στο Τμήμα Εσπεριδοειδών της Florida.

Η επανεξέταση  χρησιμοποίησε στοιχεία από ήδη δημοσιευμένες μελέτες που σχετίζονται με την κατανάλωση του 100% φυσικού χυμού και τους δείκτες της φλεγμονής και του οξειδωτικού στρες. Η ανάλυση των στοιχείων έγινε σε τρία μέρη: μια ποιοτική ανασκόπηση του πεδίου εφαρμογής 21 μελετών με 307 υγιείς ενήλικες και 327 ενήλικες με κίνδυνο παθήσεων, μια συστηματική επανεξέταση μιας υπο-ομάδας 16 μελετών που μετρούσαν τους έξι πιο συχνά αναφερόμενους βιοδείκτες που σχετίζονται με τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες στο σώμα και 10 μελέτες που είχαν επαρκή δεδομένα για τη διεξαγωγή μιας μετα-ανάλυσης.

Oι επανεξετάσεις αυτές έδειξαν πως ο 100% φυσικός χυμός είτε είχε επωφελείς, είτε καθόλου επιδράσεις στο οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή.  Πάντως η ομάδα των ειδικών τόνισε πως τα ευρήματά τους προέρχονται από σχετικά μικρό αριθμό συμμετεχόντων και για αυτό θα πρέπει να ερμηνευθούν με προσοχή και ιδανικά να εμπλουτιστούν και με άλλα, παρόμοια στοιχεία.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο «Advances in Nutrition».

Μοιραστείτε το