Αυστραλία: Δοκιμάζεται ανώδυνο τεστ που μετρά τη γλυκόζη στους διαβητικούς

Ο συνεχής έλεγχος τους του σακχάρου στο αίμα με το ειδικό στυλό που τρυπά το δάχτυλο είναι καθημερινή ανάγκη και κίνηση ζωτικής σημασίας για εκατομμύρια ανθρώπους που  ζουν καθημερινά με τη νόσο.

Μια ομάδα Αυστραλών επιστημόνων υποστηρίζουν πως κατόρθωσαν να ανοίξουν νέους δρόμους στη εξέταση, με μια μη επεμβατική ταινία που ελέγχει τα επίπεδα της γλυκόζης μέσω του σιέλου. Αυτό το νέο τεστ ωστόσο λειτουργεί με την ενσωμάτωση ενός ενζύμου, το οποίο ανιχνεύει την γλυκόζη μέσα σε μια κρυσταλλολυχνία, η οποία μπορεί έπειτα να μεταδώσει την παρουσία της γλυκόζης, σύμφωνα με τον Πολ Νταστούρ, καθηγητή Φυσικής στο πανεπιστήμιο του Νιούκασλ στην Αυστραλία, ο οποίος ηγήθηκε της ομάδας που το δημιούργησε.

Δεδομένου ότι τα ηλεκτρονικά υλικά μέσα στην κρυσταλλολυχνία είναι σύνδεσμοι, το τεστ μπορεί να διενεργηθεί μέσω της εκτύπωσης με χαμηλό κόστος, είπε ο Νταστούρ.

Το ιερό δισκοπότηρο του ελέγχου των επιπέδων της γλυκόζης είναι κάτι μη επεμβατικό. Αυτό το τεστ πράγματι ανοίγει τον δρόμο για χαμηλού κόστους και χωρίς πόνο έλεγχο της γλυκόζης και– μακάρι –καλύτερα αποτελέσματα για τους πάσχοντες από διαβήτη”, σημείωσε ο ίδιος.

Οι επιστήμονες υπόσχονται να τερματίσουν τον πόνο και την ταλαιπωρία

Το όλο εγχείρημα φαίνεται πως έπεισε και την κυβέρνηση της Αυστραλίας η οποία έδωσε  χρηματοδότηση 4,7 εκ. δολαρίων για τη δημιουργία μιας εγκατάστασης που θα παρασκευάζει τις συσκευασίες των τεστ αν περάσει τις κλινικές δοκιμές.

Σύμφωνα με τον Νταστούρ, η τεχνολογία αυτή μπορεί επίσης να μεταφερθεί στα τεστ για την COVID-19 και στα τεστ για αλλεργιογόνα, καθώς και σε τεστ ορμονών και καρκίνου.

Το πανεπιστήμιο ήδη συνεργάζεται με το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ για ένα τεστ για την COVID-19 που θα χρησιμοποιεί την ίδια τεχνολογία, αλλά αυτό που ενθουσιάζει τον καθηγητή είναι τα συμπεράσματα ως προς τις δυνατότητες των αισθητήρων.

Οι ειδικοί δηλώνουν αισιόδοξοι για ο νέο εγχείρημα που μπορεί να βελτιώσει την καθημερινότητα εκατοντάδων εκατομμυρίων ασθενών παγκοσμίως “Νομίζω ότι θα αλλάξει ριζικά τον τρόπο που σκεφτόμαστε τις ιατρικές συσκευές και ιδιαίτερα τους αισθητήρες γιατί μπορούμε να τα εκτυπώσουμε σε εντυπωσιακά χαμηλό κόστος”, εξηγεί ο Νταστούρ.

Μοιραστείτε το