Αμφιβληστροειδής, εγκεφαλικό και άνοια: Γιατί οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου;

Μπορεί ένα πρόβλημα στα μάτια να γίνει προειδοποίηση για ένα εγκεφαλικό επεισόδιο;  Ερευνητικά δεδομένα υποστηρίζουν πως οι άνθρωποι με βλάβη στον αμφιβληστροειδή των ματιών είναι πιθανότερο να πάθουν εγκεφαλικό ή να έχουν άνοια. Μάλιστα, ισχυρίζονται πως όσο πιο σοβαρή είναι η βλάβη στον αμφιβληστροειδή, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος θανάτου μέσα στην επόμενη δεκαετία. Η διαπίστωση αυτή δημιουργεί το ερώτημα αν μπορεί  να χρησιμοποιηθεί μια οφθαλμολογική εξέταση για τον εντοπισμό των ανθρώπων υψηλού κινδύνου για εγκεφαλικό ή άνοια.

Η επισήμανση αυτή είναι πολύ σημαντική, λένε οι ειδικοί καθώς, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας,  το εγκεφαλικό βρίσκεται σταθερά ανάμεσα στις πρώτες αιτίες θανάτου παγκοσμίως και αποτελεί την πρώτη αιτία αναπηρίας σε όλον τον κόσμο. Οι συνέπειες του για την υγεία δεν αφορούν μόνο τον ασθενή αλλά οι επιπτώσεις  επεκτείνονται στον κοινωνικό του περίγυρο, την οικογένεια και τον εργασιακό του τομέα. Επίσης, οι ειδικοί τονίζουν πως ένα εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε, σε οποιαδήποτε ηλικία, ανεξαρτήτως φύλου και φυσικής κατάστασης.

Η αόρατη σχέση εγκεφαλικού, άνοιας και αμφιβληστροπάθειας

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη νευρολόγο Μισέλ Λιν της Κλινικής Mayo, εξέτασαν τη σχέση ανάμεσα στην αμφιβληστροπάθεια, στο εγκεφαλικό και στην άνοια σε 5.543 άτομα με μέση ηλικία 56 ετών. Διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν πρόβλημα με τον αμφιβληστροειδή, είχαν υπερδιπλάσια πιθανότητα εγκεφαλικού, σχεδόν 70% μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιας και μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Η μελέτη αναδεικνύει τη σημασία της πρόληψης των εγκεφαλικών για την πρόληψη της άνοιας στην τρίτη ηλικία ενώ θα συνεχιστεί η έρευνα για τη διεξαγωγή περισσότερων σχετικών ευρημάτων.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο  διαδικτυακό συνέδριο «International Stroke Conference 2021» που πραγματοποιήθηκε από την American Stroke Association.

Μοιραστείτε το